Internacional 17/01/2016

Obama defensa que l'acord amb l'Iran fa "el món més segur"

La UE, els EUA i l'ONU posen fi a les sancions en constatar que Teheran ha complert els compromisos de l'acord nuclear. Rouhani assegura que suposarà un "punt d'inflexió" en l'economia del país. Netanyahu critica la decisió i adverteix que l'Iran segueix buscant l'arma nuclear

Ara
4 min
El president nord-america, Barack Obama, en la compareixença d'aquest diumenge / AFP

BarcelonaLa Unió Europea i els Estats Units han aixecat les sancions econòmiques que mantenien contra l'Iran, després que l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) emetés un informe favorable a Teheran, que constata que ha complert amb els compromisos adquirits en l'acord nuclear signat l'any passat.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha comparegut a la Casa Blanca per donar la benvinguda a la decisió i assegurar que, amb la implementació d'aquest acord, la comunitat internacional "ha tallat totes les vies a l'Iran per poder obtenir la bomba atòmica". Obama ha remarcat que, segons constata l'informe de l'AIEA, Teheran ha tancat dos terços de les seves centrifugadores i ha reduït el 98% de les seves reserves d'urani, de forma que "si abans de l'acord tenia capacitat per construir 10 bombes nuclears, ara mateix no en té ni per construir una sola", ha remarcat.

Segons Obama, amb aquest acord nuclear i les decisions que se'n deriven "el món està més segur". "Ahir es va aconseguir una fita per prevenir que l'Iran obtingui la bomba nuclear, i el més important és que es va aconseguir aquest resultat històric gràcies a la diplomàcia, sense arriscar-nos a una nova guerra al Pròxim Orient", ha afirmat.

L'endemà diumenge, el president de l'Iran, Hassan Rouhani, ha donat la benvinguda a la decisió que posa fi a anys d'aïllament econòmic. Per a Rouhani, l'aixecament de les sancions és un "punt d'inflexió" per a l'economia de l'Iran, que li permetrà abandonar la seva dependència del petroli.

"Les negociacions nuclears que van tenir èxit sota la guia del líder suprem i el suport de la nació conformen una pàgina d'or de la història de l'Iran", ha dit Rouhani, en una compareixença al Parlament. "L'acord nuclear és una oportunitat que hem d'aprofitar per desenvolupar el país, millorar el benestar de la nació i crear estabilitat i seguretat a la regió", ha afegit.

La notícia, però, ja ha rebut les crítiques d'altres actors de la regió, com el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que aquest diumenge ha tornat a advertir que l'Iran no ha deixat de buscar la bomba atòmica. "Fins i tot després de signar l'acord nuclear, l'Iran no ha abandonat la seva aspiració d'obtenir armes nuclears i continuarà minant l'estabilitat del Pròxim Orient i difonent el terrorisme al món, mentre viola les seves obligacions internacionals", ha dit Netanyahu.

Un mercat ansiós de negoci

Així, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica hauria confirmat que els iranians han reduït el nombre de centrifugadores per enriquir urani, han inhabilitat el reactor d’aigua pesada d’Arak que pot produir plutoni, i han enviat fora del país un 98% del seu urani enriquit.

La implementació de l’acord suposa l'aixecament de les sancions contra Iran per valor de 100.000 milions de dòlars. Tot i així, la vigilància de les activitats nuclears de Teheran per part de l’AIEA seguirà per mantenir el pacte entre Iran i les potències mundials.

Milers de milions de dòlars en actius iranians deixen d'estar congelats a partir d'ara i les empreses estrangeres podran finalment fer negocis al país i explotar un mercat ansiós. Dissabte mateix, l'Iran va anunciar un futur acord amb Airbus i s'espera que aquests dies empreses petrolieres com Shell visitin les autoritats del país per iniciar contactes.

Inercanvi de presoners amb els EUA

La decisió d'aixecar les sancions arribava el mateix dia que l'Iran alliberaba quatre presoners de doble nacionalitat iraniana i nord-americana, en un intercanvi amb uns altres set presoners iranians que eren als Estats Units. Els nord-americans havien arribat ja aquest matí de diumenge a Ginebra, des d'on viatjarien fins als EUA.

Obama s'ha felicitat aquest mateix diumenge per aquest intercanvi "humanitari" i ha explicar que un dels nord-americans alliberats, el periodista del 'Washington Post' Jason Rezaian, detingut el juliol del 2014 i acusat d'espionatge,"ja ha pogut reunir-se amb la seva dona i la seva mare".

Els altres tres iranians d'origen nord-americà també estaven de camí als Estats Units per reunir-se amb les seves famílies: Said Abedini, Amir Mirzai Hekmatí i Nosratolah Josraví, segons la televisió iraniana.

Aquest nou gest diplomàtic entre els Estats Units i l'Iran feia suposar ja una decisió favorable a l'aixecament de sancions, que s'ha confirmat cap a les deu del vespre de dissabte. A més dels set iranians alliberats pels EUA, segons mitjans locals, n'hi ha 14 més –també iranians– que seran trets de la llista de persones buscades per la Interpol i la policia nord-americana.

Obama ha destacar aquests èxits diplomàtics, junt amb l'alliberament "en menys de 24 hores" dels deu soldats nord-americans detinguts per Iran la passada setmana en aigües d'aquest país, i els ha atribuït a les bondats de l'acord nuclear tancat el juliol passat.

Alhora, ha anunciat que també s'ha tancat una altra disputa històrica entre els dos països, en resoldre el clam iranià sobre un "fons de 400 milions" que l'Iran tenia als EUA i que reclamava des de 1981, quan va quedar congelat. Finalment, Teheran recuperarà els 400 milions amb 1.300 milions més d'interessos, "menys del que reclamaven", ha volgut destacar Obama.

stats