Internacional 13/12/2013

El fals intèrpret del funeral de Mandela va ser acusat d'assassinat l'any 2003

Thamsanqa Jantjie també ha estat acusat de violació, robatoris i assalt a domicili

Efe
2 min
El fals intèrpret, al costat d'Obama durant el funeral de Mandela / EFE

JohannesburgL'home que va fer d'intèrpret del llenguatge de signes durant el servei religiós de Nelson Mandela, que segons la Federació de Sords de Sud-àfrica és "fals", va ser acusat d'assassinat l'any 2003, segons que ha informat aquest divendres el canal de televisió local ENCA. Thamsanqa Jantjie, qui està rebent tractament per esquizofrènia, també va ser acusat anteriorment dels delictes de violació el 1994, robatoris i assalts a domicilis els anys 1995 i 1997, i segrest el 2003, any en què també va ser denunciat per assassinat

El suposat intèrpret, de 34 anys, va al·legar dijous que va patir un episodi esquizofrènic que el va fer distreure's durant les traduccions de les intervencions dels caps d'Estat en l'ofici religiós de Mandela a Johannesburg dimarts passat.

Segons Enca, molts dels càrrecs a què s'enfronta li van ser retirats després d'al·legar que els seus problemes mentals li impedien ser jutjat. Jantjie va ser absolt de l'acusació de violació, però va ser declarat culpable de robatori; va ser condemnat a tres anys de presó, encara que no està clar si va arribar a complir la pena.

Documents judicials revelen que l'assassinat, l'intent d'assassinat i el segrest del qual va ser acusat al costat d'altres persones l'any 2003 va ser enviat al Tribunal Superior de Gauteng el 2004 i va concloure el novembre de 2006, encara que l'expedient judicial està buit . Jantjie s'ha negat a comentar el que va passar amb el cas , mentre que la Fiscalia Nacional diu que no pot confirmar o negar l'existència d'aquests càrrecs contra Jantjie, indica la televisió sud-africana.

D'altra banda el ministre d'Art i Cultura sud-africà, Paul Mashatile, ha informat aquest divendres que el Govern estudia regular la professió d'intèrpret amb una nova llei que s'aprovarà el 2014. "Demanem disculpes al col·lectiu de sords i a tots els sud-africans per qualsevol ofensa que hagi pogut patir", ha dit. " Esperem començar a regular la professió a principis de 2014, a través de la Llei del Consell d'Intèrprets de Sud-àfrica, perquè aquest incident no torni a passar mai", ha afirmat.

stats