El xeic de Dubai, segrestador de les pròpies filles i acusat d'assassí

La policia de Cambridge rep una carta de la princesa Latifa, en captiveri des del 2018, en què aquesta li demana que aclareixi la desaparició d'una germana

3 min
La princesa Haya bint al Hussein, i el seu ex marit, el xeic de Dubai Mohammad bin Raixid al-Maktum

LondresEl xeic de Dubai, Mohammed bin Raixid al-Maktum, torna a estar a l'ull de l'huracà al Regne Unit un any després que el Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les el responsabilitzés de rapte, greus abusos físics, tortura i una campanya d'intimidació contra la seva sisena exdona, la princesa Haia de Jordània.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest cas, la causa és la revelació feta aquest dijous per la BBC segons la qual una de les seves filles, la princesa Latifa –que viu en captivitat a Dubai després de ser segrestada per ordres del seu pare–, va escriure a la policia de Cambridge el 2019 perquè investigués el segrest, també per part del seu pare, d'una de les seves germanes, la igualment princesa Shamsa.

Els fets denunciats per Latifa van tenir lloc l'any 2000, quan Shamsa tenia 18 anys. Ara en té o en tindria 39, perquè des de la seva desaparició ningú no l'ha tornada a veure.

L'agost del 2000, aproximadament dos mesos després que Shamsa escapés de la finca Longcross que el xeic té a Surrey, al sud-oest de Londres, va ser raptada a plena llum del dia als carrers de Cambridge, duta en helicòpter cap a França i després traslladada en un jet privat a Dubai.

La carta manuscrita de Latifa, que els seus amics han lliurat a la policia del comtat de Cambridge aquest dimecres, insta les autoritats britàniques a investigar-ne la desaparició.

Culpabilitat demostrada

La culpabilitat del xeic en el segrest de dues filles seves –té 25 fills– ha quedat totalment acreditada, segons la sentència del jutge Andrew McFarlane, president de la divisió de família del tribunal abans esmentat. El rapte de Latifa, de 33 anys, va tenir lloc el 2018, mentre fugia en vaixell de Dubai i era en aigües jurisdiccionals de l'Índia. Un comando de les forces navals d'aquell país la va capturar i la va obligar a tornar al costat del seu pare contra la seva voluntat.

El vídeo secret de la princesa Latifa

La setmana passada, en una investigació del programa Panorama, de la BBC, es van emetre un seguit de vídeos –en total, gairebé 40 minuts– que Latifa havia enregistrat en secret a la seva presó de Dubai amb un telèfon mòbil que alguns aliats li haurien fet arribar. En els enregistraments la princesa afirma que el seu pare la té "segrestada" i que ho denuncia per malmetre la reputació del xeic. Segons diu Latifa, Mohammed bin Raixid al-Maktum "mataria" per mantenir intacta la seva reputació.

Aquest és fins ara l'únic testimoni que es té que Latifa continua amb vida. La policia de Cambridge ha assegurat que, com a part de la revisió del cas de la desaparició de Shamsa, ha pres en consideració la carta manuscrita que se li ha fet arribar.

Aliat d'Occident

Però si fins al 2019 la policia britànica no va investigar el segrest de Shamsa és molt improbable que ho faci ara. Entre altres raons, per la important posició del xeic i les relacions que Dubai manté amb les potències occidentals, els Estats Units i el Regne Unit, principalment. Les Forces Aèries Britàniques utilitzen instal·lacions militars dels Emirats com a bases operatives, David Cameron va visitar Dubai mentre era primer ministre del Regne Unit (2010-2016) i, a més, el xeic, al qual s'ha pogut veure de tant en tant en companyia de la reina d'Anglaterra, és una destacada figura en el món de les curses de cavalls, igual que Elisabet II. De fet, la reina li va fer una visita el 2010.

Els comportaments presumptament criminals del xeic, de 71 anys, van sortir finalment a la llum després que Haia de Jordània fugís al Regne Unit el 2019 amb les dues filles que ha tingut amb ell i denunciés que abandonava l'emirat perquè temia per la seva vida després d'haver descobert el destí de Shamsa i Latifa.

Aleshores Haia va iniciar un procés legal de divorci i per la custòdia de les filles, de 17 i 11 anys. I va ser en aquesta fase del procés, mentre Mohammed bin Raixid al-Maktum intentava recuperar la custòdia de les filles, que les denúncies de Haia van esclatar i va sortir finalment a la llum la implicació del primer ministre dels Emirats Àrabs Units en els segrestos. Segons la sentència, el xeic també va amenaçar la seva exdona: "Mai no estaràs segura al Regne Unit."

Arran de la demanda de separació de Haia també es va saber que Mohammed bin Raixid al-Maktum pretenia casar la filla de 17 anys, fruit del matrimoni amb la princesa de Jordània, amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman, el responsable últim de l'assassinat i esquarterament del periodista opositor al règim alauita Jamal Khashoggi.

stats