Internacional 05/04/2018

L'aparició d'una esquerda gegant a Kènia alerta del futur trencament de l'Àfrica

Segons els experts, el continent quedarà dividit en dos d'aquí uns 50 milions d'anys

Ara
2 min
Dues persones s'apropen a l'esquerda en aquesta zona del sud-oest de Kènia.

BarcelonaA Kènia, la terra s'ha partit en dos. La setmana passada una esquerda gegant –de diversos quilòmetres de llargada, 15 metres de profunditat i 20 d'amplada– va aparèixer en una carretera de Mai Mahiu, una aldea situada al sud-oest del país. El fet que l'incident hagi irromput després de setmanes d'intenses pluges, d'inundacions i de tremolors pot explicar el fenomen. Però, sobretot, que hagi tingut lloc en una zona de la vall del Rift, una important falla geològica i un dels terrenys més inestables del continent negre, és significatiu. Les imatges de l'esquerda quilomètrica, doncs –que han donat la volta al món– alerten, tal com apunten diversos geòlegs, que en un futur l'Àfrica es podria dividir en dos.

Un home es fa una foto amb l'esquerda al fons.

Queden molts anys perquè això passi. Aproximadament, desenes de milions d'anys fins que la falla tectònica subjacent que hi ha sota aquest punt del continent pugui dividir-lo en dos. Molts experts apunten que passarà d'aquí uns 50 milions d'anys.

Mentrestant, però, poden succeir episodis com aquest. Malgrat que, normalment, la fractura es produeix a l'interior de la terra, sense mostrar-ne els efectes a la superfície, a vegades l'esquerda és superficial i de diversos metres d'amplada.

L'esquerda ha dividit també una carretera.

I és que la formació d'esquerdes a la vall del Rift és prou freqüent. La zona està situada sobre la confluència de dues tectòniques que se separen –una cap a l'est i l'altra cap a l'oest– al llarg de 5.000 quilòmetres.

Efectes en la població

L'esquerda ha tingut conseqüències. Ha destrossat diversos edificis, ha obligat a evacuar un poble sencer i ha partit la carretera que uneix la reserva natural Maasai Mara i l'aldea. Habitants de la zona han explicat a 'Reuters' que van haver de fugir ràpidament de casa en notar els primers tremolors. Alguns, fins i tot diuen que l'esquerda va partir les seves llars, algunes de les quals van haver de ser esfondrades. Com a conseqüència, moltes famílies s'han quedat sense lloc on viure. Almenys, durant els primers dies.

Els habitants de la zona hauran d'extremar la precaució en els propers dies.

Els danys a la carretera, que impossibilitaven el trànsit, van ser reparats en un dia. Malgrat això, els geòlegs i les institucions de la zona alerten als ciutadans que extremin les precaucions, ja que la continuïtat de la pluja podria fer més gran l'esquerda.

Després de l'incident, alguns experts han advertit que les autoritats han de fer més per tenir en compte les línies de les falles. Sobretot, a l'hora de planificar els traçats de les carreteres, les línies ferroviàries i, també, altres infraestructures, fins i tot els habitatges. "Van construir la carretera sense saber que hi havia una falla", ha lamentat a 'Reuters' el geòleg David Adede.

stats