Internacional 10/06/2014

Els islamistes radicals es fan amb el control de la segona ciutat de l'Iraq

El primer ministre demana la declaració de l'estat d'emergència

Reuters
2 min

BagdadGrups islamistes radicals vinculats a Al-Qaida han pres avui dimarts el control total de Mossul, la segona ciutat de l'Iraq, segons ha confirmat el governador de la regió Nínieve, Azil al-Nuyefi, en una declaració emesa per televisió des de la ubicació on es troba amagat. "És un col·lapse total de les forces de l'exèrcit iraquià, que es van retirar sense presentar batalla en algunes zones d'aquesta ciutat", ha anunciat el responsable polític. El Parlament debatrà dijous, a petició del primer ministre, Nuri al-Maliki, la declaració de l'estat d'emergència a tot el país davant els avenços dels grups terroristes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'operació, que ha acabat amb la caiguda de Mossul, va començar quan centenars de milicians armats van atacar la nit de dilluns la seu del govern provincial, d'on Al Nuyefi va aconseguir fugir gràcies a l'ajut dels militars. Durant els últims quatre dies s'han produït combats intensos entre els insurgents de l'Estat Islàmic de l'Iraq i Llevant (ISIS, per les seves sigles en anglès) i les forces governamentals a diverses ciutats iraquianes, que es veuen incapaces d'aturar els avanços dels sunnites radicals, que estan recuperant terreny.

Fugida de civils

"Mossul és ara com l'infern. Tot està en flames i la mort és per tot arreu", ha il·lustrat Amina Ibrahim. La situació és dramàtica perquè l'atac ha fet que milers de persones hagin decidit abandonar la ciutat.

Policia i militars han explicat a l'agència Reuters que els insurgents tenen un bon assortiment d'armes i han pres tot el control de comissaries i punts clau. Dos oficials de l'exèrcit iraquià va dir que les forces de seguretat havien rebut l'ordre de sortir de la ciutat després que milicians van capturar la base de l'exèrcit al sud de Mossul Ghizlani i van aconseguir alliberar més de 200 presoners d'una presó d'alta seguretat identificats majoritàriament amb Al-Qaida i ISIS. A més, s'ha detectat agents de la policia que marxen de Mossul sense l'uniforme ni armes i deixen enrere els cadàvers mutilats o cremats dels seus col·legues.

Els jihadistes estan mirant d'establir un estat islàmic mitjançant la connexió de territori que controlen, a l'oest de l'Iraq i també a ciutats fronteres de l'est de Síria, un país immers en una guerra des de fa tres anys. La zona controlada és una terra rica en hidrocarburs.

stats