Internacional 11/01/2018

Israel aprova construir més de mil habitatges a colònies jueves a Cisjordània

L'existència i ampliació dels assentaments a Palestina es consideren il·legals i un fre per a la pau

Efe
2 min
Vista de l'assentament de Havat Gilad, a la Cisjordània ocupada, el 10 de gener del 2018

JerusalemLes autoritats israelianes han aprovat la construcció de més de mil habitatges en una vintena d'assentaments situats en territori palestí a la Cisjordània ocupada, segons ha informat aquest dijous l'ONG israeliana Pau Ara.

L'Alt Comitè de Planificació de l'Administració civil (que pertany a l'organisme militar israelià que gestiona l'ocupació als territoris palestins) ha aprovat un total de 1.122 habitatges en una vintena de colònies. A més, aquest mateix dijous al matí, s'ha publicat un concurs públic per a la construcció de 651 unitats més, segons ha informat l'organització en un comunicat.

Més de la meitat dels habitatges aprovats pertanyen a assentaments fora dels principals blocs de colònies, que en diversos processos de pau s'ha contemplat que quedarien dins de les fronteres d'Israel mitjançant intercanvis territorials amb els palestins.

Israel podria aprovar més construccions ben aviat, ja que el ministre de Defensa, Avigdor Lieberman, va anunciar que se n'aprovarien 2.490, entre les quals estarien incloses les que van rebre ahir llum verda.

"El Govern està intentant destruir la possibilitat d'una solució de dos estats i les perspectives de pau en construir més i més als assentaments. Aquesta agenda és contrària a l'interès nacional d'Israel i als interessos de qualsevol que busqui un futur pacífic a la regió", assenyala l'ONG Pau Ara.

Entre les colònies que seran ampliades hi ha la d'Oranit, al nord de Cisjordània, amb 202 habitatges; la de Givat Zeev, amb 194; Karmei Zur, amb 120, i Kfar Adumim, amb 92.

Segons el digital 'Ynet', l'Administració Civil va aprovar el 2017 la construcció de 3.000 habitatges, però només unes dotzenes van començar a edificar-se, perquè els concursos per a la resta no es van publicar.

Israel considera legítim construir als assentaments en territori ocupat quan es tracti de terres públiques i no privades, però les colònies són il·legals segons la legislació internacional i la comunitat internacional veu en la seva ampliació un dels principals obstacles per a un acord de pau entre palestins i israelians.

stats