Internacional 04/06/2019

Itàlia: Di Maio i Salvini s'acosten després de l'amenaça de dimissió de Conte

Els vicepresidents han tingut una trucada telefònica per, tal com exigeix Conte, millorar la relació

Ara
2 min
El polèmic vicepresident i ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, amb el primer ministre Giuseppe Conte en una imatge d'arxiu.

BarcelonaSembla que, de moment, la sang no arribarà al riu al cor del govern italià. Després que dilluns el primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, advertís per sorpresa que presentaria la dimissió si les dues forces que governen el país, el Moviment 5 Estrelles i el grup d'extrema dreta Lliga, no es deixaven d'atacar entre elles, aquest dimarts els dos grups han escenificat el seu suposat compromís per millorar la seva relació i superar la crisi de govern que pateix l'executiu italià.

Els dos líders, Luigi Di Maio, del Moviment 5 Estrelles, i Matteo Salvini, de la Lliga, han mantingut una llarga conversa telefònica que, segons fonts dels seus equips, ha sigut "cordial".

El mateix Giuseppe Conte no ha trigat a celebrar aquest suposat acostament. "Que torni el diàleg és una bona premissa per prendre la decisió correcta", ha dit el primer ministre. De fet, una prova d'aquest desgel és l'acord al qual han arribat aquest dimarts els dos grups al Senat: tant la Lliga com el M5S han coincidit a l'hora d'aprovar un decret per finançar infraestructures que, fins avui, havia mantingut enfrontades les dues forces polítiques.

L'ultimàtum de Conte

L’ultimàtum de Conte arribava després que en les últimes setmanes s’hagués intensificat la tensió entre els dos partits governants: recentment, ministres de les dues formacions havien criticat, i fins i tot envaït i perjudicat, àrees que no eren de la seva competència.

Un dels representants que han jugat un paper destacat en aquest escenari de disputa ha sigut Matteo Salvini, el polèmic vicepresident i ministre de l’Interior del país transalpí. De fet, Conte va aprofitar la compareixença de dilluns per llançar-li un missatge indirectament. “Col·laboració lleial significa que, si per exemple el ministre d’Economia [Giovanni Tria] i el primer ministre estan dialogant amb les institucions europees per evitar un procediment d’infracció, [els ministres italians] no poden intervenir amb provocacions i generant polèmica”.

Les paraules de Conte feien referència a l’episodi que Salvini va protagonitzar la setmana passada, quan va desafiar la Unió Europea assegurant que Brussel·les no podia enviar “cartetes” a Itàlia per recordar-li el seu elevat deute públic. “Les polèmiques i les discussions inútils distreuen dels objectius veritables”, va concloure Conte.

stats