Internacional 23/09/2019

Itàlia autoritza el desembarcament de l''Ocean Viking' i busca un acord europeu de desembarcament

Els ministres de l'Interior de França, Alemanya, Malta, Itàlia i Finlàndia es reuneixen a La Valeta

Ara
2 min
Un rescat pels equips de l'Ocean Viking

BarcelonaDesprés de quatre dies al mar, l''Ocean Viking', el vaixell operat per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Méditerranée que va rescatar 182 migrants, ha obtingut el permís de les autoritats italianes per desembarcar els nàufrags. El gest per part del nou govern italià, la coalició entre els populistes Moviment 5 Estrelles (M5E) i els socialdemòcrates del PD, que ha permès foragitar l'ultradretà Matteo Salvini del ministeri de l'Interior, coincideix amb la celebració d'una cimera a Malta per trobar un mecanisme europeu estable de desembarcament i acollida dels migrants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

MSF ha celebrat la decisió italiana, que considera un "senyal d'esperança".

L'embarcació es dirigeix, en condicions meteorològiques força dolentes, cap al port de Messina, al nord de Sicília, indicat per les autoritats italianes per al desembarcament, i té previst arribar-hi dimarts a primera hora del matí.

L'assignació de port ha arribat unes hores abans de l'inici de la cimera a Malta dels ministres de l'Interior d'Itàlia, Malta, França, Alemanya i Finlàndia, el grup de països que estan discutint l'establiment d'un mecanisme permanent per desembarcar els refugiats i distribuir-los en territori europeu que permetés evitar els dies de bloqueig de les embarcacions de rescat en alta mar, com el que va patir l''Open Arms' l'agost. El comissari europeu d'Immigració, Dimitris Avramopoulos, també participa de la reunió.

El ministre espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha dit en declaracions a Radio Nacional aquest matí que no se sentia exclòs de la reunió, tot i que Espanya és, després de Grècia, el segon país que rep més migrants per mar a la UE.

Les primeres filtracions a la premsa apunten que es podria arribar a un acord en cas de "pressió extraordinària" per distribuir els rescatats entre diferents països europeus en un període d'un mes des del seu desembarcament, a través d'un mecanisme coordinat per la Comissió Europea. El més probable és que, liderats per París i Berlín, un grup de països disposats a desencallar la situació entrin en aquest mecanisme, davant les dificultats per arribar a un acord que vinculi els 28.

stats