Japó
Internacional 15/06/2012

El Japó deté l'últim fugitiu de l'atemptat amb gas nerviós al metro de Tòquio

La policia ha identificat 17 anys després un dels autors del pitjor atac en la història del país. Katsuya Takahashi és un dels membres de la secta responsable de la mort de 13 persones i de la intoxicació de 6.000 més

Efe
2 min
Katsuya Takahashi, un dels autors de l'atemptat al metro de Tòquio / AFP

TòquioDesprés de 17 anys de recerca, la policia ha detingut aquest divendres a Tòquio el darrer fugitiu de la secta Veritat Suprema, responsable de l'atac amb gas nerviós l'any 1995 al metro de la capital, el pitjor atemptat en la història del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enmig d'una enorme expectació, Katsuya Takahashi, de 54 anys, ha abandonat amb el cap cot i custodiat per un fort contingent policial a un cafè internet situat al barri d'Ota, al sud de Tòquio, on ha estat arrestat a primera hora del matí.

Moments abans, el treballador d'una botiga l'ha reconegut i no ha dubtat en avisar a la policia davant la possibilitat de trobar-se davant el fugitiu més buscat del Japó, el rostre del qual omple encara moltes parets del metro, oficines governamentals i aeroports de Tòquio.

Takahashi està acusat de ser un dels participants de l'atemptat de Tòquio en el qual diversos membres de la secta van perforar amb la punta dels seus paraigua diverses bosses amb gas col·locades en els vagons de cinc trens del metro en hora punta del matí del 20 de març del 1995.

Aquest gas, una de les armes químiques artificials més perilloses, es va propagar ràpidament i va atacar el sistema nerviós dels viatgers, provocant la mort per inhalació de 13 persones i la intoxicació de més de 6.000, que encara avui en pateixen les conseqüències.

Un centre de ioga sectari

La secta Veritat Suprema va néixer el 1984 quan el seu líder, Shoko Asahara, va obrir un petit seminari de ioga en el cèntric barri de Shibuya, a Tòquio, on va captar els membres de l'elit universitària nipona.

El grup es va transformar a poc a poc en una poderosa organització subdividida en "ministeris", amb capacitat per produir agents químics i armes lleugeres i que va arribar a tenir un helicòpter militar rus.

Des del 1996, els tribunals japonesos han processat 189 membres de la secta, han emès cinc condemnes de cadena perpètua i han confirmat 13 penes de mort, entre elles la d'Asahara, tot i que de moment cap d'elles s'ha executat.

stats