Internacional 24/01/2019

Qui és Juan Guaidó, el president autoproclamat de Veneçuela?

Delfí de Leopoldo López i de 35 anys, es presenta com un home de consens d'una oposició dividida

Cristina Mas
2 min
Juan Guaidó arenga els manifestants a Caracas.

BarcelonaEnginyer industrial de 35 anys, fins fa poques setmanes Juan Guaidó era un més entre els joves diputats de l'oposició veneçolana. El 5 de gener va ser escollit gairebé per sorpresa president de l'Assemblea Nacional, el Parlament de majoria opositora que va ser suspès pel règim de Nicolás Maduro.

Al capdavant de la cambra Guaidó va desafiar des del primer moment Maduro, a qui va titllar "d'usurpador" l'endemà que estrenés el seu segon mandat, el 10 de gener. Ja aleshores es va postular com a president si ho demanaven "el poble, les forces armades i la comunitat internacional". El primer que s'ha vist clar és precisament el suport dels governs enfrontats al chavisme, començant pels Estats Units de Donald Trump. Les forces armades han convocat una roda de premsa a primera hora del matí a Veneçuela, i als carrers l'ambient és de divisió entre partidaris del govern i de l'oposició.

Casat i pare d'una nena d'un any, Guaidó es va llicenciar a la Universitat Catòlica de Caracas i va fer un postgrau en gestió pública a la universitat nord-americana de George Washington. Forma part de la generació d'estudiants universitaris que es van manifestar massivament contra l'expresident Hugo Chavez el 2007. El 2009 va ser un dels fundadors del partit Voluntad Popular, juntament amb el líder opositor Leopoldo López, el seu pare polític, ara sota arrest domiciliari per haver impulsat les mobilitzacions contra Maduro del 2017. El 2010 va ser elegit diputat suplent i el 2015 va obtenir l'escó. Defensa el liberalisme econòmic i l'autonomia financera de les regions.

Guaidó ha arribat a la presidència del Parlament per l'acord entre les forces opositores, que cada any es relleven en el càrrec des que van guanyar les eleccions legislatives del 2015. L'oposició veneçolana està dividida i descomposta, amb dirigents a la presó, a l'exili o inhabilitats. El 13 de gener va ser detingut durant una hora quan es dirigia a un acte oficial amb el seu cotxe: els agents que van participar en l'operació van ser sancionats i el govern va titllar l'episodi de "xou".

A Veneçuela se'l veu com una cara nova i un home capaç de generar consensos entre els opositors. La seva carrera política es va basar en les denúncies de corrupció de l'empresa petroliera estatal PDVSA, mentre el país patia escassedat i hiperinflació i havia d'importar gasolina. S'ha presentat com un "supervivent de la tragèdia de Vargas", les riuades del 1999 que van deixar milers de morts al seu estat natal, entre ells membres de la seva família, i assegura que sap "el que és passar gana".

Per obtenir el suport de les forces armades ha ofert una amnistia als militar que abandonin Maduro. En declaracions a l'agència AP va assenyalar marques de "projectils" (bales de goma) al coll de les protestes de 2017. "Sobreviurem perquè creiem que Veneçuela ha de ser millor. Si empresonen Juan Guaidó en sortirà un altre. Aquesta generació no descansarà", va declarar.

stats