Veneçuela
Política 24/01/2019

Sánchez evita un reconeixement explícit de Guaidó però reclama eleccions a Veneçuela igual que la UE

L'autoproclamat president diu que Espanya li dona suport com a govern interí per convocar eleccions

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una intervenció a Davos.

MadridDesprés d'hores de silenci malgrat la pressió de la resta de partits espanyols, Pedro Sánchez ha mogut peça aquest dijous sobre la situació a Veneçuela. I el president del govern espanyol ha optat per una solució intermèdia. Al migdia s'ha reunit a Davos amb els president de Colòmbia, l'Equador i Costa Rica durant un recés del Fòrum Econòmic Mundial per analitzar la situació i tot seguit ha decidit parlar per telèfon amb l'autoproclamat president del país llatinoamericà, Juan Guaidó, durant un dels recessos de la cita. La Moncloa ha difós un vídeo en què se'l veia parlant per mòbil al mig de la neu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez no ha transmès a Guaidó el reconeixement d'Espanya a la figura del líder opositor, però sí que ha defensat la necessitat d'una nova convocatòria urgent d'eleccions al país llatinoamericà. Considera que és la sortida "idònia i natural" al problema, segons han explicat fonts de la Moncloa, en la línia del que ja va defensar ahir al vespre la Comissió Europea. També ha comunicat el suport de la Unió Europea a l'Assemblea Nacional veneçolana, de majoria opositora i a la qual el president Nicolás Maduro ha desposseït de poder. Segons les mateixes fonts, Sánchez considera que té una legitimitat "indiscutible".

Però Sánchez no ha volgut donar un suport unilateral a Guaidó perquè, segons insisteix la Moncloa, l'objectiu és buscar la unitat europea. El que havia fet fins ara l'executiu espanyol era guanyar temps i passar la pilota a la Unió Europea. El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, va demanar ahir al vespre "preservar la unitat d'acció" de la UE a l'hora de reconèixer si Guaidó és el líder legítim de Veneçuela en substitució de Nicolás Maduro després que ja l'hagin reconegut potències com els Estats Units de Donald Trump i el Brasil de Bolsonaro.

Una altra versió de la conversa ha traslladat Guaidó per Twitter. Ha assegurat que Sánchez li ha donat "suport total" en aconseguir un "govern de transició i tenir eleccions lliures".

Veneçuela és un país que ja habitualment genera una gran divisió entre els partits espanyols i que durant els últims anys s'ha utilitzat com a arma política per part del PP i Ciutadans en contra especialment de Podem però també del PSOE, als quals s'ha sumat recentment Vox. Tots tres partits de dretes han exigit a Sánchez que reconegui Guaidó. Pablo Casado ho va fer ahir en la concentració espontània d'opositors veneçolans a la Plaza del Sol i Albert Rivera ha donat suport també aquest dijous a les portes del Congrés a una manifestació de veneçolans. Tant el PP com Cs han registrat una bateria de mesures al Congrés i al Senat perquè el govern espanyol es mulli públicament.

Felipe González, en una imatge d'arxiu

A aquestes crides s'hi ha unit la de l'expresident del govern espanyol Felipe González, que ha reclamat al seu company de partit –Pedro Sánchez– que els països de la UE i "democràtics" d'Amèrica reconeguin Guaidó com a president legítim de Veneçuela. "Cap demòcrata, sigui quina sigui la seva posició ideològica o la seva responsabilitat institucional, pot acceptar Maduro com a president legítim de Veneçuela", ha emfatitzat l'expresident espanyol en un comunicat.

González s'ha posicionat al costat del que fins ara era president de l'Assemblea Nacional, el Parlament dominat per l'oposició que el chavisme va rellevar de les seves funcions. "L'Assemblea Nacional és la representant legítima de la sobirania nacional, nascuda d'eleccions lliures i constitucionalment responsable d'omplir el buit de poder en la presidència de la República, usurpada per Nicolás Maduro", ha subratllat Felipe González.

En aquesta mateixa línia s'havia pronunciat poc abans l'expresident José María Aznar, que ha demanat reconèixer Guaidó com a president. "Amb molt de gust i alegria reconec Juan Guaidó com a president encarregat de Veneçuela", ha subratllat el també president de la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES).

En declaracions a 'El món a RAC1' Quim Torra, president de la Generalitat, ha evitat posicionar-se: "En qualsevol país del món la fórmula és la mateixa: democràcia, drets civils i drets humans. No cal que em posicioni amb ningú. El que no pot ser és que s’autoproclamin presidents i s’engarjolin dissidents. La fórmula vàlida sempre passa per negociar, per la democràcia i per estar a favor de totes les llibertats. Insisteixo en les mateixes premisses, perquè són les mateixes que vull per al meu país: radicalitat democràtica, drets civils i justícia".

stats