Internacional 25/02/2015

Judici a un exministre grec per esborrar el nom d'evasors fiscals

Papakonstantinu, acusat d'amagar les dades de la 'llista Lagarde', s'ha declarat innocent

Efe
1 min
El ministre, a l'esquerra de la imatge, amb el seu advocat a l'inici del judici. PANAYIOTIS TZAMARO / REUTERS

AtenesL'exministre grec de Finances Iorgos Papakonstantinu s'asseu des d'avui al banc dels acusats, en el primer judici a un antic membre de govern, per ocultació de dades i perjudicis a l'Estat en relació amb l'anomenada 'llista Lagarde'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons l'escrit d'acusació, Papakonstantinu, ministre de Finances en el govern socialdemòcrata de Iorgos Papandreu, va eliminar els noms de familiars seus de la llista de presumptes evasors fiscals i no va ordenar cap investigació per depurar responsabilitats.

Papakonstantinu ha rebutjat l'inici del judici totes les acusacions i s'ha declarat "innocent", després de la lectura de l'acta d'acusació.

El primer testimoni ha estat el del director del departament de grans patrimonis en la inspecció d'Hisenda, Dimitris Masinas, que ha xifrat en vuit milions d'euros el total que els familiars de l'exministre han de tornar a l'Estat.

El testimoni ha precisat que la decisió dels inspectors encara no ha estat notificada als familiars de Papakonstantinu i no ha exclòs que finalment l'Estat recapti menys diners, si ells presenten proves que els impostos corresponents als seus dipòsits a Suïssa havien estat pagats a temps.

La 'llista Lagarde' procedeix dels documents sostrets fa cinc anys per l'exempleat del banc HSBC Hervé Falciani, amb informació sobre comptes bancaris de ciutadans de diversos països.

Falciani va lliurar la llista a les autoritats franceses i a la llavors ministra de Finances francesa, Christine Lagarde, avui directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), que el 2010 la va compartir amb els seus col·legues europeus, entre ells Papakonstantinu.

stats