Estats Units
Internacional 25/01/2021

El judici polític a Donald Trump arrencarà el 8 de febrer

Els demòcrates porten al Senat l'article de l''impeachment' però han acordat amb els republicans retardar-ne l'inici

3 min
La demòcrata Nancy Pelosi durant una compareixença.

BarcelonaEls demòcrates envien aquest dilluns al Senat l'article únic de l'impeachment a l'expresident Donald Trump, a qui s'acusa d'haver "incitat a la insurrecció" que va derivar en l'assalt al Capitoli de Washington el 6 de gener. Els representants demòcrates que actuaran com a fiscals en el procés, coneguts com els impeachment managers, portaran personalment els càrrecs contra Trump al Senat aquesta dilluns a la tarda, amb la caminada cerimonial que acostuma a marcar aquest esdeveniment històric. Tot i així, el judici polític contra Trump a la cambra alta no arrencarà encara fins al 8 de febrer, perquè demòcrates i republicans van arribar a un acord per donar-se dues setmanes més de temps.

Només un any i deu dies separen aquesta entrada solemne a la cambra alta de l'anterior: el 15 de gener del 2020 set managers demòcrates més van entrar també a l'hemicicle del Senat amb uns altres càrrecs contra Donald Trump. El tercer president de la història que ha d'afrontar un impeachment és també el primer que se sotmet a aquest procés de destitució dues vegades, aquesta segona quan ja ha deixat el càrrec després d'haver perdut les eleccions.

El congressista demòcrata per Maryland Jamie Raskin serà el líder del grup de managers que actuaran de fiscals contra Trump al Senat, una funció que li donarà força projecció mediàtica els pròxims dies, com ja va passar amb Adam Schiff i Jerrold Nadler, els dos congressistes demòcrates que van encapçalar l'acusació contra Trump en l'anterior procés d'impeachment per abús de poder i obstrucció al Congrés per haver fet xantatge al president d'Ucraïna perquè investigués possibles draps bruts del seu oponent polític, l'actual president dels Estats Units, Joe Biden.

Jurament dels senadors

Raskin serà l'encarregat de llegir l'acusació contra Trump al Senat avui mateix. I demà dimarts tindrà lloc el segon acte cerimonial de l'impeachment al Senat, quan el president del Tribunal Suprem del país, John Roberts, prendrà jurament als cent senadors de la cambra perquè actuïn de jurat contra Donald Trump i li ofereixin "justícia imparcial", tal com preveu la Constitució i com van fer també fa només un any. La cambra que prendrà jurament aquest cop és una mica diferent perquè els republicans han perdut ara la majoria que hi tenien i l'hemicicle està dividit 50 a 50, amb el poder de desempat de la nova vicepresidenta del país i presidenta del Senat, Kamala Harris. Però per poder aprovar l'impeachment al Senat no n'hi ha prou amb una majoria simple, sinó que calen dos terços de la cambra, la qual cosa vol dir que com a mínim disset senadors republicans haurien de posicionar-se contra l'expresident Trump.

Un cop formalitzats aquests dos esdeveniments solemnes, l'inici de l'impeachment al Senat encara trigarà dues setmanes. Després de dies d'estira-i-arronsa, demòcrates i republicans van arribar a un acord finalment divendres a la nit per retardar el començament del judici polític fins al 8 de febrer. D'aquesta manera, el govern de Joe Biden disposa de dues setmanes més perquè el Senat confirmi els nomenaments dels nous alts càrrecs i fins i tot per poder aprovar el seu pla d'estímul pel covid-19, abans que tota l'activitat de la cambra alta quedi segrestada per l'impeachment. El líder republicà al Senat, Mitch McConnell, també havia demanat ajornar l'inici del procés fins al febrer per donar més temps a l'expresident Trump per preparar-se la defensa amb l'advocat Butch Bowers, de Carolina del Sud, contractat fa pocs dies.

stats