Publicitat
Publicitat

La justícia francesa dóna llum verda al desallotjament parcial de 'la jungla' de Calais

Les organitzacions humanitàries sobre el terreny denuncien que el desmantellament del campament no va acompanyat de solucions alternatives per als milers migrants que hi viuen

El Tribunal Administratiu de Lille ha validat aquest dijous la decisió del govern francès de desallotjar la part sud del campament d'immigrants de Calais (nord), conegut com 'la jungla', on milers de persones -entre 2.000 i 3.000, segons les ONG sobre el terreny- malviuen mentre esperen una oportunitat per creuar clandestinament el Canal de la Mànega i entrar al Regne Unit.

Les autoritats franceses esperen acabar amb la meitat d'aquest campament i proposar solucions alternatives als migrants, encara que diverses organitzacions humanitàries que treballen sobre el terreny que no hi ha espais previstos per a tots els que es vol desallotjar. Tot i que diverses ONG van recórrer davant la justícia l'ordre d'expulsió, els jutges han rebutjat ara la seva atracció.

De fet, els habitants de 'la jungla' tenien fins dimarts per abandonar el lloc o serien expulsats amb ajuda de "la força pública", va advertir dissabte passat la prefectura de Calais. Al final, però, es va posposar el desallotjament i, aquest dijous, les autoritats han explicat que en els pròxims dies continuaran el treball conjunt amb les associacions per convèncer els immigrants perquè abandonin de forma voluntària el lloc. Amb tot, el desmantellament d'aquestes àrees del campament no està previst abans de tres setmanes, segons han confirmat a l'agència Efe fonts de la delegació del govern gal.

La prefectura de Calais pretén que els migrants es distribueixin per diversos centres d'acollida francesos. Mentrestant, però, s'ha aixecat al costat de 'la Jungla' un terreny amb desenes de barracons provisionals. A la zona nord del campament de Calais, a més, ja es va instal·lar al gener un centre d'acollida amb 1.500 places, on només en queden lliures unes 300.

Entre ordres de desallotjament i sentències judicials, moltes de les persones que vivien al campament han començat els últims dies a abandonar les precàries tendes en què dormien i han marxat del lloc. Això sí, bona part d'elles no s'ha instal·lat en els centres previstos pel govern. La majoria de migrants rebutgen aquesta alternativa perquè, d'una banda, això suposa que siguin fitxats i, de l'altra, els allunya de la frontera amb el Regne Unit, que és el seu objectiu.

Això va motivar que les autoritats belgues anunciessin dimecres el restabliment del control de les seves fronteres i la suspensió dels acords de Schengen per la por que molts dels acampats a Calais entressin i s'instal·lessin al seu territori.

Més continguts de