KÈNIA
Internacional 07/06/2019

La droga prohibida a Europa que triomfa a l’Àfrica

Mastegar fulles verdes de khat és un hàbit molt estès a Kènia i genera un mercat que mou milions

Maria Rosés
4 min
La droga prohibida  a Europa que  Triomfa a l’Àfrica

Nairobi“Et fa sentir bé, et manté ocupat”, diu el Konstantin mentre mastega unes fulles verdes lluents com si fos un remugant. Tenen diferents noms, com khat i mirra, depenent de la qualitat de la fulla i de la procedència. A Eastleigh, el barri somali de l’est de Nairobi, fa “més de 50 anys” que es comercialitza aquesta planta. L’ambient és frenètic, ple de negocis i botigues de tota mena, i hi ha molts centres comercials amb noms tan cridaners com Donald Trump Business Center, tot i no tenir cap vincle amb el president dels EUA. Malgrat el batibull al carrer, es respira una certa tranquil·litat. Només arribar al mercat, un vesper de venedors se’m tiren al damunt: no és habitual veure blancs per aquesta zona i creuen que vinc a aprovisionar-me. El khat, una droga il·legal a Europa, es ven embolicat en uns farcells de fulla de plàtan per mantenir-ne la frescor. És el principal mercat d’aquesta droga a Nairobi i en poques hores els farcells s’exhaureixen. Els preus varien dels 50 xílings (40 cèntims d’euro) a 800 xílings (8 euros), depenent de la qualitat i de la persona que tenen al davant: en el cas d’un blanc, el preu sempre es multiplica. L’efecte mzungu ( blanc en swahili).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es calcula que uns 25 milions de persones consumeixen khat a la zona de l’Àfrica oriental. No gaire lluny del mercat, la gent rosega fulles alternant-les amb cacauets, el maridatge perfecte, m’explica el Leon, el meu fixer. “No és res dolent, és natural i tothom en pren”. Davant l’estigma negatiu del khat, em respon que “és pitjor l’alcohol o els cigarrets”.

Un dels comerciants defineix el khat com una “planta natural” que et fa estar “més despert”. Els efectes són lleugerament estimulants, semblants als de la fulla de cocaïna. Provoca una certa alteració dels sentits i per això es creu que “ajuda a treballar millor”, perquè fomenta la concentració. Molts conductors en prenen per fer viatges llargs. Entre els desavantatges, diversos estudis científics afirmen que el consum de khat pot empitjorar malalties mentals preexistents.

“Et fa més creatiu i alegre”

“Et fa estar més creatiu i alegre”, em comenta el Leon. Els venedors m’insisteixen perquè en tasti una fulla, ho rebutjo i em diuen rient que l’article em sortiria millor. El mercat és un polvorí de furgonetes que arriben a tota velocitat per deixar-hi la mercaderia. No corren per temor de la policia -a Kènia és legal plantar i consumir khat-, sinó per mantenir les fulles com més fresques millor, perquè les seves propietats duren un màxim de quatre dies. Al Regne Unit es podia exportar aquesta droga fins al 2014. Era un dels mercats amb més demanda a causa de la important diàspora somaliana i keniana. A Espanya es van comissar dues maletes d’aquesta droga el 2018, provinents de Kènia. Tot i que no ha arribat a l’Estat en grans quantitats, en els últims dos anys hi ha hagut almenys dos intents frustrats d’entrar aquesta droga al país.

Plantacions a Mawa

A Kènia, la majoria de camps de khat són a Meru, concretament a Mawa, una zona humida i frondosa al centre del país. Moltes de les propietàries i cultivadores de la planta són dones, que han fet créixer el negoci de manera estable i fructífera.

L’Agnese té 22 anys i juntament amb la seva mare és propietària d’una plantació. M’explica que ara no és bona època, perquè les pluges fan que es malmeti i els preus baixen. Tot i així, el negoci els va bé: “Sempre venem tot el que produïm”, diu. Li pregunto si ho considera una droga i es posa a riure. Diplomàticament i amb cura em parla de les dues cares del khat. “El que és dolent és que et malmet les dents, per això el govern vol que comencem a introduir el khat en forma de te o de suc”. A Mawa, com que el khat és el cultiu predominant, a vegades es dona com a bescanvi o regal. Fins i tot com a ofrena a missa. “Hi ha gent que el diumenge dona un farcell de khat al capellà”, m’explica l’Agnese rient. És un negoci que mou milions i en cas d’intent de furt s’apliquen mesures brutals. “Fa uns mesos un lladre va intentar robar-nos plantes; el vam cremar viu”, diu l’Agnese.

“Estem disfrutant de nosaltres mateixes”, comenta la Loise, una de les dones mastegadores de khat de Mathare, a Nairobi, una de les faveles més antigues de l’Àfrica. “La vida és molt curta”, em diu mirant-me fixament als ulls la Caroline. Assenteixo. M’expliquen que després de treballar cuinant tot el dia els agrada asseure’s i mastegar les fulles verdes. “Al teu país és il·legal, oi?”, em pregunta la Loise. Per a elles és sorprenent, perquè a Kènia és un costum generalitzat. Viuen totes juntes en una casa i la seva intenció es fer-ne un petit hotel. Són mares solteres. “Aquí a Kènia els homes no fan res, no treballen ni es fan càrrec dels fills, les dones som les que hem de pagar l’escola, el menjar... ¿Has vist els homes asseguts pel carrer a Eastleigh?” Torno a assentir. Han nascut al barri i coneixen tothom. De sobte es posen a cridar un home que passa i li fan gestos perquè vingui a seure amb nosaltres. Riuen i l’escridassen animadament. És el germà d’una d’elles i m’expliquen que no vol venir perquè no parla anglès i li fa vergonya. Cada dia a mitja tarda s’asseuen en rotllana, masteguen unes quantes fulles i comenten la jugada.

stats