L'iceberg més gran del món es desprèn de l'Antàrtida

El bloc de gel és més gran que tota l'illa de Mallorca

2 min
L'iceberg A-76 que s'ha desprès de l'Antàrtida és una mica més gran que tota l'illa de Mallorca, com apunta l'Agència Espacial Europea.

BarcelonaUn enorme bloc de gel s'ha desprès de la costa nord-oest de l'Antàrtida i vaga ara pel mar de Weddell, convertit en l'iceberg més gran del món ara mateix, segons ha informat l'Agència Espacial Europea, que n'ha captat les imatges a través dels satèl·lits de Copernicus. L'iceberg, batejat com a A-76, fa uns 4.320 quilòmetres quadrats, més que tota l'illa de Mallorca sencera (3.640 quilòmetres quadrats), tal com apunta la mateixa ESA. L'iceberg té la forma de l'illa novaiorquesa de Manhattan, però amb una mida 70 cops més gran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou iceberg ha robat el rècord mundial a l'A-23A, que feia aproximadament 3.880 quilòmetres quadrats quan es va desprendre també dins del mar de Weddell fa només unes setmanes. L'A-76 que s'ha desenganxat ara de la plataforma de gel Ronne, al nord-oest del continent antàrtic, fa uns 170 quilòmetres de llarg per 25 quilòmetres d'ample. Poc abans, al febrer, també s'havia després un altre iceberg de la plataforma de gel Brunt, al sud de l'Antàrtida, amb una mida de 1.270 quilòmetres quadrats.

Els satèl·lits de la missió Copernicus Sentinel-1 han captat imatges del nou iceberg, després que l'haguessin detectat des del British Antarctic Survey. La missió europea consta de dos satèl·lits polars que capten imatges de radar.

L'iceberg que amenaçava tota una illa

El novembre de l'any passat, el que llavors era l'iceberg més gran del món va encetar un camí que el dirigia a xocar amb una illa remota de l'Atlàntic sud, Geòrgia del Sud, plena de pingüins i foques, cosa que amenaçava la vida en aquell paratge remot. Aquell iceberg, anomenat A68a, s'havia desprès de la plataforma de gel Larsen, que, segons els científics, és la que més ràpidament ha vist pujar la seva temperatura de tot el continent antàrtic. Aquell iceberg A68a feia 160 quilòmetres de llarg per 48 quilòmetres d'ample, però finalment es va trencar abans de poder causar danys en aquella illa, que forma part del territori britànic exterior.

Igual que passa a l'Àrtic, la temperatura sobre l'Antàrtida ha pujat el doble de la mitjana mundial en els últims anys. Al pol Nord, la plataforma de gel de Groenlàndia també s'està desfent i, segons un estudi publicat aquesta mateixa setmana, el desgel en aquella gran illa està a punt d'arribar al punt de no retorn que els científics alerten des de fa temps. Segons l'estudi, ja és del tot inevitable un desgel en aquella zona, cosa que desembocarà en un augment del nivell del mar d'entre un i dos metres.

stats