L'OMS demana als països que produeixin més vacunes saltant-se les patents

L'organisme de l'ONU aposta per superar els colls d'ampolla en la producció

ARA
1 min
Representació de vacunes contra el covid

BarcelonaEl director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, insta els països a fabricar les seves pròpies vacunes renunciant a les patents, per tal de combatre l’escassetat de dosis. El cap de l’organisme de l’ONU recorda que els països que tenen capacitat de fabricació de vacunes poden saltar-se les patents, una possibilitat prevista per l’Organització Mundial del Comerç (OMC) en situacions d’emergència. En aquest sentit, agraeix la iniciativa plantejada per Sud-àfrica i l’Índia davant l’OMC de renunciar a les patents de les vacunes, els tractaments i la resta de productes mèdics pel covid-19 fins al final de la pandèmia.

El director general ha destacat que les vacunes facilitades pel mecanisme COVAX als països més pobres (34,4 milions de dosis distribuïdes a 51 països entre la setmana passada i la pròxima) “cobreixen entre el 2 i el 3% de la població, mentre que alguns països ja avancen ràpidament cap a la vacunació del conjunt de la població”.

Superar els colls d’ampolla

L’OMS també proposa altres mesures per agilitzar la producció: com detectar els colls d’ampolla i posar en contacte les empreses que estan produint les vacunes amb altres companyies que no utilitzen tota la seva capacitat d’embotellament i acabat de les vacunes. És el que ha fet per exemple Merck, que s’ocuparà d’omplir i acabar la vacuna de Janssen, de Johnson and Johnson.

L’organisme també aposta per la transferència de tecnologia: que les farmacèutiques propietàries de les patents transfereixin voluntàriament la llicència de fabricació a altres companyies, com s’ha fet amb AstraZeneca i el Serum Institute de l’Índia.

stats