Internacional 22/03/2023

L'ONU alerta del "risc imminent d'una crisi mundial de l'aigua"

"El 85% dels aiguamolls del món s'han perdut", adverteix l'ONU, que vol aprovar l'Agenda d'Acció per l'Aigua

3 min
El pantà de Sau, el matí del 22 de març de 2023, amb el dispositiu per percar els peixos a la part d'abaix de la imatge

BarcelonaFins al 85% dels aiguamolls del planeta s'han perdut. És una de les dades més colpidores de l'informe publicat aquest dimecres per l'ONU sobre el desenvolupament dels recursos hídrics. Uns sistemes valuosíssims per a la salut del planeta com són aquests terrenys amb aigües poc profundes estan desapareixent a un ritme alarmant. I la causa principal és l'acció humana, sobretot la seva conversió en cultius, però també altres impactes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La sobreexplotació de l'aigua, sumada a la contaminació i als efectes cada cop més devastadors de la crisi climàtica, ens situa ja davant d'un "risc imminent d'una crisi mundial de l'aigua". És l'alerta contundent que fa l'ONU aquest dimecres, tot just dos dies després d'un altre informe colpidor dels científics climàtics que assessoren les Nacions Unides. Igual que l'emergència climàtica (i, de fet, de manera interrelacionada), la gestió de l'aigua és també una assignatura pendent, que requereix una acció urgent dels governs per acabar amb les causes del problema. El món "recorre a cegues un camí perillós" de "sobreconsum i sobredesenvolupament vampíric", adverteix l'informe.

Una barca de pesca treu peixos del pantà de Sau el matí del 22 de març, dia Mundial de l'Aigua

L'estudi dona el tret de sortida a la Conferència de les Nacions Unides sobre l'Aigua, que durarà fins divendres a la seu de l'ONU, a Nova York, i que ha de servir per aprovar l'Agenda d'Acció per l'Aigua. L'última conferència d'aquest tipus va ser el 1977. Aquesta "és la segona reunió sobre aquest tema i ha de servir per posar en primera línia de les polítiques mundials el problema que tindrem amb l'aigua igual que succeeix amb el canvi climàtic, que hi està directament relacionat", explica a l'ARA el responsable d'aigua de Greenpeace, Julio Barea.

Just quan a Catalunya s'ha decretat la situació d'excepcionalitat per sequera, el món debat les mesures globals que s'han de posar en marxa per combatre situacions com aquesta i gestionar millor els recursos hídrics del planeta. "És urgent establir mecanismes internacionals sòlids per evitar que la crisi mundial de l'aigua es descontroli", ha dit Audrey Azoulay, directora general de la Unesco, en un comunicat.

Al món encara hi ha 3.600 milions de persones (el 46% de la població global) que no tenen accés a un sistema de sanejament, i 2.000 milions (el 26%) que directament no tenen aigua potable. Però a més, amb la intensificació de la sequera en molts indrets del món a mesura que la crisi climàtica avança, la meitat de la població mundial (3.500 milions de persones) pateix "escassetat d'aigua durant almenys un mes a l'any".

El nou informe adverteix, a més, que la població urbana mundial que pateix escassetat d'aigua es duplicarà en el futur: passarà dels 930 milions del 2016 a entre 1.700 i 2.400 milions el 2050. A mesura que creix la població mundial, l'ús de l'aigua s'ha anat incrementant al món al ritme d'un 1% anual, en els últims 40 anys. Però l'impacte de l'escalfament global, que incrementa les sequeres extremes i l'aridesa del terreny, a més d'altres fenòmens meteorològics cada cop més freqüents i intensos, posa en perill aquest mateix recurs indispensable per a la vida. El 75% de les catàstrofes naturals tenen a veure amb l'aigua: són inundacions o sequeres.

Del 2000 al 2019, les sequeres han afectat 1.430 milions de persones i han generat unes pèrdues econòmiques globals de 130.000 milions de dòlars, segons l'informe. Alhora, les inundacions han afectat 1.650 milions de persones al món i han ocasionat més de 100.000 morts, a més d'unes pèrdues econòmiques de 650.000 milions de dòlars.

Sant Romà de Sau, completament al descobert, en una imatge del 22 de març, Dia Mundial del Aigua

El 75% de la superfície terrestre ha estat alterada per l'home, i aquesta acció ha reduït la capacitat dels ecosistemes de proveir aigua de manera sostenible. Per tot plegat, el 10% de la població mundial viu avui dia en zones del món que ja estan sota un intens estrès hídric.

La nova conferència específica de l'ONU vol posar el focus en els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que fan referència a l'aigua i que "porten molt de retard" en el seu assoliment (són objectius a 2030), segons Richard Connor, del Programa Mundial d'Avaluació dels Recursos Hídrics de la Unesco. "Tots els països del món presenten riscos sobre la qualitat de l'aigua en un grau o un altre", advertia.

stats