Internacional 04/04/2013

L'alcalde de Florència desafia Bersani: o pacta amb Berlusconi o convoca noves eleccions

Renzi, que havia perdut unes primàries amb Bersani, amenaça de guanyar uns nous comicis amb el líder del PD i unes generals si finalment s'hi presenta

Reuters
2 min
Pier Luigi Bersani, líder del centre-esquerra italià. EFE

RomaL'alcalde de Florència, Matteo Renzi, ha llançat aquest dijous un clar desafiament al líder italià de centreesquerra i col·lega de partit, Pier Luigi Bersani: si no està disposat a formar un govern d'unitat amb Silvio Berlusconi haurà de convocar noves eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No ens podem parar aquí, esperant que Bersani aconsegueixi suport", ha dit Renzi al diari 'La Reppublica'. "És ridícul seguir estancats. Hem de fer alguna cosa: un govern format pel president, un gran coalició, o tornar a les urnes".

Renzi, que el desembre passat va perdre unes primàries contra Bersani per liderar el centreesquerra, no ha acabat aquí, i ha concedit diverses entrevistes a diaris italians defensant que està preparat per a unes noves primàries i ser el nou candidat del partit en unes eleccions generals.

L'alcalde de Florència ha rebutjat els suggeriments que diuen que unes primàries del partit no podrien ser organitzades abans del mes de juny. "Berlusconi vol que es voti al juny precisament per no donar-me marge. Nosaltres ho podem fer! Si jo torno, ell es trobarà amb complicacions”, ha dit Renzi.

La força de Renzi

Algunes veus han destacat la força de Renzi. Es creu que l'alcalde podria obtenir vots tant del partit de Beppe Grillo, el Moviment 5 Estrelles, com del centredreta. I és que a la passada campanya per a les primàries, Renzi es va comprometre a desfer-se de la vella casta política, una de les demandes més importants dels partidaris del Moviment 5 Estrelles.

Bersani va guanyar una majoria a la cambra baixa però no va obtenir el mateix resultat al Senat a les eleccions celebrades el passat mes de febrer. Tampoc la setmana passada va aconseguir forjar una majoria viable al Parlament quan es van rebutjar les seves propostes al Moviment 5 Estrelles.

stats