Internacional 02/12/2017

L'aliança rebel s'esquerda al Iemen

Hi ha hagut combats entre les forces lleials a l'expresident Sàleh i els seus aliats houthis

Agències
2 min
Una columna de fum s'alça a Sanà durant els combats entre hutis i forces lleials a Saleh, aquest dissabte

SanàL'aliança rebel del Iemen formada per la milícia houthi, que té el suport de l'Iran, i les forces lleials a l'expresident Ali Abdul·lah Sàleh sembla que s'han desintegrat aquest dissabte després d'una sèrie de sagnants enfrontaments a la capital amb almenys 40 morts.

Les tropes lleials a Sàleh, que han estat aliades dels houthis des que aquests últims van prendre la capital, Sanà, a finals del 2014, s'han fet seu el control del palau presidencial, els ministeris d'Economia i Defensa i diverses instal·lacions de seguretat a la capital, segons alguns testimonis.

Mentrestant, l'expresident Sàleh ha fet un discurs televisat en què ha instigat la gent que hi hagi un aixecament popular contra la milícia xiïta, a qui ha acusat de fer un "cop" i d'estar al servei dels saudites. També ha fet un oferiment de negociació al que fins ara era el seu enemic: la coalició de països àrabs sunnites liderada per l'Aràbia Saudita i que dona suport militar al president Abdo Rabu Mansur Hadi des del març del 2015.

A la coalició Sàleh li ha demanat que aturi les hostilitats i que aixequi el bloqueig aeri i naval que exerceix sobre el país com a pas previ a l'obertura "d'una nova pàgina" en les relacions, amb la intenció de posar fi al conflicte. "Ja n'hi ha prou", ha dit Sàleh, que l'any 2012 es va veure obligat a cedir la presidència a Hadi enmig d'un aixecament popular, després d'haver ocupat el càrrec 33 anys ininterrompudament.

La coalició àrab va aplaudir el canvi de parer de Sàleh i va considerar que traurà el país "dels mals de les milícies terroristes sectàries iranianes" i el tornarà "al seu entorn àrab natural". Els rebels houthis, per la seva banda, van titllar Sàleh de colpista i van demanar al seu partit que faci marxa enrere i que abandoni "aquesta imprudència irresponsable".

No obstant això, les tropes de Sàleh han passat de les paraules als fets i han arrabassat ara als houthis el palau presidencial, importants ministeris i llocs de seguretat i comissaries a Sanà i en altres punts del país. Les hostilitats van començar aquest dissabte a la matinada a Sanà, quan els houthis han intentat atacar amb tancs i vehicles blindats les residències d'alguns alts càrrecs del Partit del Congrés Popular, de Sàleh, i de la Guàrdia Republicana, que és lleial a l'expresident.

Segons fonts dels dos bàndols i alguns testimonis, en els enfrontaments hi hagut almenys 40 víctimes mortals, incloent-hi combatents i civils.

stats