Internacional 04/07/2014

L’Aràbia Saudita envia 30.000 soldats a la frontera amb l’Iraq

Jordi Ribàs
1 min

BarcelonaL’Aràbia Saudita va enviar ahir 30.000 efectius militars a la frontera amb l’Iraq. És la resposta militar a l’onada expansionista dels jihadistes combatents establerts a la frontera entre l’Iraq i Síria, on l’ISIL (Estat Islàmic de l’Iraq i el Llevant) ha proclamat el nou “califat islàmic”. La maniobra es va fer efectiva l’endemà que la televisió Al-Arabiya informés de la retirada de part de les tropes iraquianes establertes a la mateixa frontera on l’Aràbia Saudita ha enviat el seu exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’amenaça directa dels jihadistes agreuja la situació d’ingovernabilitat de l’Iraq, just la setmana que el seu primer ministre, Nuri al-Maliki, ha sigut incapaç de formar un nou govern a causa de la forta oposició externa i interna.

Precisament, dimecres, el rei Abdullah de l’Aràbia Saudita va parlar per telèfon amb el president Barack Obama sobre la situació política del país veí. Un dels objectius compartits amb els EUA és que el nou govern iraquià ha d’incorporar representats de totes les comunitats religioses, inclosa la minoria sunnita. Bagdad no ha volgut explicar el perquè de la retirada de les seves tropes, però tot apunta que és una conseqüència directa de l’avanç dels jihadistes a la frontera iraquiana, on l’ISIL imposa el seu nou califat.

stats