ATEMPTAT A L'ÀFRICA
Internacional 25/09/2013

L'assalt al centre comercial de Nairobi acaba amb 61 morts

Kènia dóna per acabat el setge i captura una desena de terroristes

2 min

Nairobi"Hem avergonyit i vençut els nostres atacants", va dir ahir el president kenià, Ukuru Kenyatta, per donar per acabat l'assalt que les seves forces han protagonitzat durant quatre dies contra la milícia islamista que va irrompre en el luxós centre comercial Westgate de Nairobi, amb un balanç de 61 civils morts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un missatge televisat dirigit a tota la nació, Kenyatta va declarar tres dies de dol nacional i va confirmar el nombre de civils morts, a més de sis membres de les forces de seguretat kenianes i cinc terroristes. Onze milicians estan detinguts.

"Aquests covards seran portats davant la justícia, així com els seus caps, siguin on siguin -va dir-. Kènia va perdurar. Kènia perdura".

Durant dies, el govern kenià ha estat assegurant que tenia el centre comercial sota control. Han estat comentaris amb poca credibilitat perquè cada nit hi havia combats a Westgate. Ahir a primera hora, els terroristes del grup jihadista de Somàlia Al-Shabaab, que va atribuir-se l'atac, van dir a Twitter que tenien ostatges vius i que molts dels seus combatents seguien amagats a l'edifici.

Fonts de governs occidentals han expressat els seus temors que alguns dels assaltants hagin pogut escapar de l'edifici fent-se passar per civils que escapaven de l'atac. D'altra banda, el nombre de víctimes podria incrementar-se notablement. La Creu Roja keniana va dir ahir que encara hi ha una cinquantena de persones desaparegudes.

Kenyatta va dir ahir que els experts forenses examinaran els cossos dels assaltants per determinar-ne la identitat. D'aquesta manera intentaran esvair la preocupació que van causar les declaracions del ministre d'Exteriors, que va dir que entre els atacants hi havia nord-americans i un britànic.

Missatges poc fiables

El president va explicar que tres pisos de l'edifici van ensorrar-se i que hi havia diversos cossos atrapats entre la runa, tant de civils com de terroristes. Hores abans del discurs de Kenyatta, el so de trets arribava intermitentment des del centre comercial i seguia sortint fum de l'edifici. Els senyals contradeien les declaracions prèvies dels funcionaris kenians, que dilluns garantien que l'assalt estava en la seva fase final.

Kènia és un aliat crucial dels EUA i les forces de seguretat del país africà treballen estretament amb els seus homòlegs occidentals per mantenir controlats els militants islamistes de la regió. Ara la capital de Kènia, considerada un oasi de prosperitat en aquesta part de l'Àfrica i una base important per a ambaixades i empreses occidentals, s'ha convertit en camp de batalla durant quatre dies, i aquest atemptat fa augmentar la preocupació que l'atac de la milícia islamista somali d'Al-Shabaab no sigui l'últim.

stats