Noruega
Internacional 26/07/2012

L'assassí d'Utoya crea una xarxa extremista des de la presó

Anders Breivik vol crear un grup d'una cinquantena d'activistes d'extrema dreta a Europa i un moviment de la mateixa tendència a les presons del continent. L'ultradretà ha rebut 600 cartes a la seva cel·la, des d'on prepara tres llibres sobre els seus atacs terroristes, la seva ideologia i la visió de futur

Agències
1 min

OsloAnders Behring Breivik, l'assassí de 77 persones en un atemptat a Oslo i en la massacre a l'illa d'Utoya l'estiu passat, teixeix des de la presó una xarxa extremista que ha anomenat "Moviment Conservador Revolucionari".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el diari noruec 'Verdens Gang', l'ultradretà té la intenció de crear un grup d'una cinquantena d'activistes d'extrema dreta a Europa, així com un moviment de la mateixa tendència a l'interior de diverses presons europees.

600 cartes i 3 llibres

Vibeke Hein Bera, un dels advocats de la defensa de Breivik, ha explicat al rotatiu noruec que el seu client passa entre vuit i deu hores diàries escrivint cartes en què detalla com vol continuar la seva lluita contra la política immigratòria del seu país, que considera massa permissiva i "culpable de convertir Noruega en una societat multicultural". Fins ara, ha rebut 600 cartes.

Breivik té un ordinador a la seva cel·la però no hi té connexió a internet, de manera que es comunica per carta. El contingut de les missives és controlat per funcionaris de la presó.

L'assassí, que va irrompre en la convenció de les joventuts laboristes noruegues a l'illa d'Utoya per matar indiscriminadament els seus participants, prepara tres llibres. Un sobre els seus atacs terroristes el 22 de juliol, un altre sobre la ideologia que hi ha al darrere dels homicidis i un sobre la seva visió de futur.

Podrien tallar-li la comunicació

Els presoners tenen normalment el permís de rebre correspondència, però les autoritats de la presó es plantegen restringir la comunicació de Breivik. Diversos polítics han alertat que les seves cartes són "una amenaça constant" si poden motivar i influenciar altres persones a seguir els seus passos.

stats