Internacional 04/07/2021

Le Pen revalida a Perpinyà el lideratge al RN tot i la desfeta electoral

Guanya amb el 98% dels vots després de la patacada als comicis regionals i departamentals

2 min
Marine Le Pen en una imatge recent.

ParísCom si res no hagués passat, Marine Le Pen ha revalidat el lideratge del Reagrupament Nacional (RN) de manera molt còmoda per quarta vegada des del 2011, quan va heretar el partit del seu pare. Una setmana després de la desfeta electoral en els comicis regionals i departamentals –que segons ella mateix havien d'impulsar el partit cap a l'Elisi–, la líder d'extrema dreta ha obtingut més del 98,35% dels vots en el congrés que la formació d'extrema dreta ha celebrat aquest cap de setmana a Perpinyà. Aquesta tarda també ha anunciat que, a partir del setembre, el seu número 2, Jordan Bardella, passarà a ser el president de la formació i ella se centrarà a fer campanya per a les presidencials.

La capital de la Catalunya del Nord no ha estat triada com a seu dels actes del RN a l'atzar: és la ciutat més gran de França on governa l'extrema dreta i on Le Pen esperava obtenir bons resultats a les regionals i guanyar-hi uns quants cantons. Tot i que a la primera volta RN va quedar primer en uns quants departaments, els va perdre a la segona en benefici, sobretot, del Partit Socialista, que també va arrasar en els comicis regionals. A més, dissabte uns 2.000 manifestants van protestar a Perpinyà contra l'acte de l'extrema dreta.

Lluny de fer autocrítica de cara a les eleccions presidencials de l'abril del 2022, la líder de RN ha fet un discurs de 45 minuts en què no ha dit res de nou: ha justificat la patacada de les regionals amb l'abstenció rècord i ha defensat la seva estratègia de moderació i "desdiabolització" del partit com a via per conquerir l'Elisi. "Hem sigut capaços d'alliberar-nos d'una immaduresa política difícilment compatible amb les ambicions nacionals i donar al nostre moviment les qualitats necessàries per a un partit de govern", ha remarcat. També, com de costum, ha promès que lluitarà contra els progressistes i els globalistes, ha relacionat barroerament la immigració i els menors no acompanyats amb la seguretat i ha llançat una crida als seus potencials votants a no quedar-se a casa a les eleccions següents.

Malgrat l'aparent lideratge personalista sense fissures de Le Pen, els resultats de les regionals van animar algunes veus apaivagades a criticar l'estratègia de moderació del partit. Una d'elles, com sempre, és la del seu pare, que enyora el Front Nacional (l'antic nom de la formació) més radical i xenòfob. En aquest sentit, un dels fracassos de la nova estratègia de Le Pen ha sigut la derrota a les regionals del fitxatge de Thierry Mariani, exconservador i ministre de Nicolas Sarkozy, a la regió de la Provença-Alps-Costa Blava (PACA). Amb aquest moviment, la líder d'extrema dreta volia esgarrapar vots de la dreta tradicional –tal com ella mateix pretén aconseguir a les presidencials–, però tot va quedar en un intent i els conservadors van revalidar el mandat.

A més del poc èxit que, de moment, està tenint l'estratègia de Le Pen, les regionals van projectar diferents candidats de la dreta tradicional a la cursa presidencial, com Xavier Bertrand, que va obtenir molts bons resultats als Alts de França en detriment de l'extrema dreta. Així, si Le Pen no sols s'ha d'enfrontar amb l'actual president de França, Emmanuel Macron, el camí cap a l'Elisi se li pot fer encara més costerut.

stats