ÀSIA
Internacional 23/12/2015

L’embolic diplomàtic del pop nord-coreà

Misteriosa cancel·lació de la gira xinesa de la Moranbong Band per ordre de Kim Jong-un

Jane Perlez
3 min
Imatge d’una actuació a Corea del Nord de la Moranbong Band, un grup fundat per Kim Jong-un.

PequínLes noies de la banda de pop més famosa de Corea del Nord acabaven d’aterrar a la Xina per fer una gira que havia de reforçar les bones relacions entre Pyongyang i Pequín quan l’home que les hi havia enviat, Kim Jong-un, va fer un anunci sorpresa. El Líder Suprem es va vantar de posseir la temuda bomba d’hidrogen, una atribució que les grans potències occidentals, entre elles els EUA, de seguida van desacreditar.

Poques hores després, la Moranbong Band enfilava de nou el camí de casa. Sense motiu, es van suspendre les seves actuacions i tot plegat va derivar en una crisi diplomàtica envoltada de misteri. Hi havia tanta pressa per fer tornar la vintena de noies integrants de la banda que es va optar pel tren enlloc de l’avió, per anar més ràpid.

El règim de Corea del Nord és una màquina tan perfecta de propaganda que va estranyar que una iniciativa com aquesta, destinada a quedar bé amb el seu aliat més important amb música i balls patriòtics, hagués acabat tan malament. Més d’una setmana després, encara no és clar què va fer que Pyonyang cancel·lés els concerts. Tot i que n’hi ha alguna pista.

Fa pocs mesos, després d’un llarg període de fredor a Pequín amb el líder nord-coreà -per poc fiable i massa impetuós-, la Xina va començar a afluixar la corda. “Pequín està convençut ara que el jove general estarà molts anys al poder i han començat una nova fase de millora de relacions”, diu Evans J. R. Revere, un expert sobre Corea del Nord del departament d’Estat dels EUA. La Xina no veu amb bons ulls les ànsies nuclears nord-coreanes. I l’ajornament -fa poc- d’una nova prova atòmica s’havia rebut a Pequín com si els seus advertiments a Pyongyang haguessin tingut resultat.

Distensió en escena

Un emissari xinès havia visitat la capital nord-coreana a l’octubre i havien començat les especulacions d’una futura visita de Kim Jong-un a Pequín. Va ser en aquest context que es va emmarcar la gira de la banda musical nord-coreana, que no havia sortit a actuar mai fora de les seves fronteres.

Però just el dia de l’arribada de les artistes a Pequín, va saltar la notícia des de Pyongyang sobre la bomba d’hidrogen. S’havia dit que la Moranbong Band havia de tocar davant d’un selecte auditori de càrrecs del Partit Comunista xinès. Que fins i tot s’havia plantejat l’assistència de Xi Jinping o Li Keqiang.

“Quan va saltar la qüestió de la bomba d’hidrogen -explica Shi Yinhong, professor a la Universitat Renmin de Pequín-, la Xina va rebaixar automàticament el rang dels assistents a la vetllada musical per evitar que semblés que Pequín avalava aquest nou desafiament armamentístic”. Tot plegat va fer saltar les alarmes a Pyongyang, que, tement quedar en evidència davant del món, va decidir suspendre les actuacions.

Un advocat xinès, condemnat

Un tribunal xinès va condemnar ahir a tres anys de presó l’advocat Pu Zhiqiang, un dels més combatius pel que fa als drets humans. L’activista podrà complir la pena a casa amb vigilància i si no incompleix aquesta condició evitarà la presó. Pu va ser detingut el maig del 2014 després d’un acte de commemoració dels 25 anys de la matança de Tiananmen. La condemna és per “incitar a l’odi ètnic i provocar disturbis”.

stats