07/04/2013

Els líders de l'esquerra europea marquen distàncies amb París

2 min

Barcelona.Era per a ells la gran esperança blanca, l'home capaç de trencar l'hegemonia conservadora a Europa -i de rebot el dogma de l'austeritat-. Però de les felicitacions i les encaixades de mans davant les càmeres a l'arrencada del seu mandat, no en queda res. Els dos grans líders de l'esquerra europea, l'alemany Peer Steinbrück -l'home que s'enfrontarà a la cancellera Merkel al setembre- i el britànic Ed Miliband -que lidera les enquestes per desbancar David Cameron el 2015- marquen ara distàncies amb un Hollande en hores baixes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mal inici del president francès, abanderat d'una socialdemocràcia europea faltada de referents, ha esguerrat els plans dels que confiaven que l'estela d'Hollande els podia donar un cop de mà. Fins al punt que ara eviten fotografiar-se al seu costat. El mateix Steinbrück va ser divendres a l'Elisi, però no hi va haver cap imatge de la trobada, a diferència de la que van tenir Hollande i Miliband l'any passat que li va suposar una amonestació al president per haver trencat el protocol.

"Marcar distàncies amb Ho- llande és una temptació", assegura Olaf Cramme del think tank socialdemòcrata britànic Policy Network. "Miliband haurà d'aprendre del que li ha passat a Hollande, va fer grans promeses però... què pot fer realment ara?", es lamenta.

"La relació entre l'esquerra francesa i alemanya pot estar tocada, però és important recordar que és molt millor que fa uns anys", explica Thomas Klau des de l'European Council on Foreign Relations a París. "Però és evident que la falta de popularitat dels socialistes francesos no ajuda els alemanys", conclou Klau, que, tot i això, apunta diferències bàsiques entre l'esquerra a París i Berlín en qüestions com el binomi austeritat-fiscalitat.

Hollande sembla conscient que la seva imatge pot contaminar la de la resta de líders socialdemòcrates europeus amb aspiracions i potser per això la setmana passada, en una entrevista a la televisió, va afirmar que no pensava participar en cap campanya electoral. "No vull fer el que em van fer a mi", va etzibar Hollande referint-se al suport que Merkel va donar a Sarkozy i que va enrarir les relacions entre ells.

stats