Internacional 22/10/2014

L’Eurocambra premia el ginecòleg Denis Mukwege i els manifestants ucraïnesos

Laia Forès
2 min
El ginecòleg Denis Wukwege va fundar un hospital per atendre víctimes de violacions.

Brussel·lesEl Parlament Europeu va atorgar ahir el Premi Sàkharov 2014 a la Llibertat de Consciència al ginecòleg congolès Denis Mukwege, conegut per la seva atenció a les víctimes de violència sexual a l’Àfrica. Mukwege, de 59 anys, va fundar el 1998 l’Hospital Panzi a la regió de Bukavu, a la República Democràtica del Congo, per tractar víctimes de violacions, la majoria atacades per rebels en conflictes armats.

El ginecòleg, un dels noms que sempre sonen per al Nobel de la pau, ha sigut guardonat en aquesta edició del Premi Sàkharov per la seva “lluita per protegir especialment les dones”, segons va explicar el president de l’Eurocambra, l’alemany Martin Schulz.

Mukwege també ha sigut reconegut per la seva oposició a l’ablació del clítoris i per haver-se encarregat de les reconstruccions de l’òrgan a dones i nenes que l’han patit. Ell i el seu equip han atès més de 40.000 persones. “Amb aquest premi volem conscienciar sobre la necessitat urgent d’actuar contra la violació com a arma de guerra”, van destacar els socialistes, el grup que va proposar Mukwege.

El ginecòleg congolès, amenaçat de mort per grups armats, es va imposar al favorit d’aquest any, el moviment ucraïnès Euromaidan. El grup, format pels líders de les manifestacions que van acabar amb la destitució del president Víktor Ianukóvitx, va néixer a finals del 2013 com a protesta per la negativa del govern del país a firmar l’acord d’associació amb la UE.

Menció especial a Euromaidan

L’Eurocambra, però, atorga una menció especial a Euromaidan pel seu paper a l’hora de defensar un acostament d’Ucraïna a la UE. Els grups polítics del Parlament Europeu van decidir fer aquesta distinció davant les divisions entre els grups i perquè la victòria de Mukwege no s’interpretés malament. “No és una votació contra Euromaidan”, va voler puntualitzar Schulz.

El Sàkharov és un guardó que atorga el Parlament Europeu des del 1998 com a reconeixement a la feina de persones o col·lectius que treballen pels drets humans i les llibertats fonamentals. L’altra finalista de l’edició d’aquest any era Leyla Yunus, una activista empresonada des del juliol per la seva defensa dels drets humans a l’Azerbaidjan. L’Eurocambra hi enviarà una delegació per intentar fer de mediadora i donar suport a Yunus.

La guanyadora del Premi Sàkharov de l’any passat va ser la pakistanesa Malala Yousafzai, l’activista que acaba de ser guardonada amb el premi Nobel de la pau.

stats