ESTATS UNITS
Internacional 07/03/2016

L’èxit de Trump sumeix en una crisi el Partit Republicà

Cruz guanya a Kansas i Maine i se situa com a alternativa

Núria Ferragutcasas
3 min
El magnat Donald Trump adreçant-se als mitjans en una roda de premsa a West Palm Beach, a l’estat de Florida.

National Harbor (Maryland)L’èxit de la candidatura a la Casa Blanca del magnat novaiorquès Donald Trump ha enfonsat el Partit Republicà en una crisi identitària. El risc d’una fractura del partit cada cop és més evident: les elits que controlen l’aparell i les bases republicanes no volen el mateix, i les seves ales moderada i ultraconservadora s’han vist sobrepassades pel fenomen de l’excèntric Trump, que està aconseguint dominar el relat mediàtic de les primàries presidencials nord-americanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Trump em fa por. Em recorda un venedor d’oli de serp de l’Oest”, afirma el Joe, que, vestit amb una americana amb l’estampat de la bandera dels Estats Units, es passejava aquest cap de setmana per l’anual Conferència d’Acció Política Conservadora (CPAC, en anglès), celebrada als afores de Washington. Per a ell, el líder de la cursa republicana és un “frau”, ja que no encarna els valors que considera genuïnament identificats amb els conservadors.

L’opinió d’aquest bloguer de Nova York era la majoritària en la conferència. De fet, Trump va cancel·lar el seu discurs en l’últim minut. El seu màxim rival, Ted Cruz, va guanyar la tradicional enquesta de la conferència amb un 40% de suports. Aquest triomf va ser el preludi d’una bona nit electoral per al senador de Texas, que va vèncer als caucusrepublicans de Kansas i Maine.

Les dues últimes victòries, juntament amb les d’Iowa, Texas, Minnesota i Alaska, el posicionen com la principal alternativa a Trump. El senador de Texas va assegurar que els resultats revelen que els votants republicans comencen a veure que elegir l’exestrella d’un reality show com a candidat a la Casa Blanca seria “un desastre” i, que per això, “donen suport al candidat més conservador”.

Trump manté el lideratge

Tot i la bona nit de Cruz, Trump continua al capdavant de la cursa republicana. De fet, va guanyar als altres dos estats que estaven en joc: Louisiana i Kentucky. Així, ha aconseguit 378 delegats gràcies als 10 triomfs en 15 cites electorals, 83 més que el senador texà -una de les figures adorades pels seguidors del moviment ultraconservador Tea Party.

Les elits republicanes es veuen incapaces d’aturar Trump, i la seva esperança per reconduir l’elecció, el senador de Florida Marco Rubio, continua tenint resultats pobres. Dijous passat l’excandidat republicà a la presidència dels Estats Units Mitt Romney va fer un discurs molt dur contra el magnat immobiliari. No només el va titllar de “fals” i de “frau”, sinó que també va assegurar que “les perspectives d’un futur segur i pròsper es veuran molt disminuïdes”. Unes paraules que es llegeixen com l’últim intent dels líders republicans de frenar Trump. El magnat va tornar el cop des de Maine i va ridiculitzar Romney com un candidat “desastrós” que li va “suplicar” el seu suport a les eleccions del 2012.

En les últimes setmanes, i especialment des del Superdimarts, ha crescut el nombre de membres de l’establishment republicà que intenten fer descarrilar la candidatura de Donald Trump, tot i que el magnat també ha rebut el suport d’alguns governadors com el de Nova Jersey, Chris Christie.

De moment, l’únic candidat alternatiu és Cruz, que també es considera un outsider, un polític independent. Tant Trump com Cruz inquieten les elits per les seves idees sobre l’economia, la política exterior i la immigració. Davant de la por d’haver de jugar amb un candidat inadequat davant de l’experimentada Hillary Clinton l’aparell ha decidit implicar-se. Sigui quin sigui el guanyador, el Partit Republicà viurà grans canvis.

stats