Internacional 25/11/2014

L'exprimer ministre portuguès José Sócrates passa la primera nit a la presó

El jutge l'acusa de frau fiscal, blanqueig de capitals i corrupció, en un cas sense precedents al país

Efe
2 min

LisboaL'exprimer ministre socialista portuguès José Sócrates ha passat la primera nit en presó preventiva, per decisió del jutge que instrueix el cas, Carlos Alexandre. El que va ser cap de govern de Portugal entre 2005 i 2011 ha dormit en una cel·la a la seu de la Policia Judicial, al centre de Lisboa, segons han informat mitjans locals, que apunten al seu possible trasllat al llarg del dia a la presó d'Évora, centre reservat en principi per a policies i agents de l'ordre.
La decisió del magistrat no es va conèixer fins a última hora de dilluns després d'una llarga i tensa espera, ja que l'interrogatori a Sòcrates havia acabat al migdia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exsecretari general del Partit Socialista portuguès (PS) va ser oficialment considerat sospitós dels delictes de frau fiscal qualificat, blanqueig de capitals i corrupció. El seu advocat, Joao Araújo, va qualificar la decisió judicial d"injusta i injustificada" a la sortida del Tribunal i va confirmar que presentaran recurs.

A més de Sòcrates, també va ser decretada presó provisional per a dos dels tres detinguts en l'anomenada "Operació Marquès": l'empresari Carlos Santos Silva i el xofer Joao Perna. El quart arrestat, l'advocat Gonçalo Mendes, va ser l'únic que va quedar en llibertat, tot i que té prohibit viatjar a l'estranger i ha de presentar-se dos cops per setmana al jutjat.

La detenció i el posterior ingrés a la presó de Sócrates no té precedents a la història de Portugal. L'exprimer ministre va ser detingut el passat divendres 21 a l'aeroport de Lisboa només aterrar procedent de París, i durant tres dies va ser interrogat pel jutge Carlos Alexandre, famós al país per instruir algunes de les causes més importants dels últims anys.

Oficialment només ha estat divulgat que la investigació a Sócrates va arrencar amb una "comunicació d'una entitat financera" per la detecció d '"operacions bancàries, moviments i transferències de diners sense justificació".

Mitjans portuguesos atribueixen a l'exprimer ministre una elevada fortuna, que situen en 20 milions d'euros -encara que en un compte a nom del seu amic Carlos Sant Silva-, i fins i tot especulen amb el trasllat de diners en metàl·lic des de Lisboa fins a París a través de el seu xofer.

stats