RECULL DE PREMSA INTERNACIONAL
Internacional 05/10/2017

La imatge de Felip VI, de cap per avall al 'Libération'

El diari francès i altres rotatius estrangers es pregunten si s'ha arribat al punt de no retorn

P.j. Armengou
3 min
Libération posa el rei cap per avall

BarcelonaCinc dies després de l'1 d'octubre, l'atenció mediàtica internacional continua posada sobre Catalunya. El punt mort en les relacions entre Catalunya i Espanya, la tensió entre ambdós governs, les conseqüències de la violència policial, les mediacions, els discursos i el rerefons social i polític de tot el conflicte omple encara moltes pàgines –en paper i en bits– dels mitjans estrangers.

França

'Libération'

Per al diari francès, el món està cap per avall. I ho han volgut representar amb una imatge de Felip VI al revés. "Catalunya, Las Vegas, Corea del Nord... La història està boja?", es pregunta 'Libé'. El rotatiu publica aquest especial que, de la mà d'un equip d'historiadors dirigits per Patrick Boucheron, analitza l'actualitat als ulls de la història.

A l'interior del diari, 'Libération' titula: "El punt de no retorn de la crisi catalana: l'espurna invisible". El professor d'història contemporània André Loéz, de Sciences Po París, es pregunta: "Quan un esdeveniment es torna irreparable? On podem situar el punt de no retorn que tanca l'espai de possibilitats i la història definitivament es reorienta?".

Per a Loez, el discurs del rei pot ser l'espurna d'aquest punt de no retorn: "Els pròxims dies explicaran si el discurs del rei ha estat l'espurna d'una situació inflamable tant per la sordesa legalista de les autoritats com per l'intent de portar la davantera dels independentistes. I si, al contrari, les disposicions pacífiques de la població, malgrat els cops de porra del diumenge, poden ajudar a desentendre la crisi".

Libération

'Le Monde'

"Catalunya: Espanya a punt d'implosionar", titula 'Le Monde' en portada, amb una fotografia del rei.

Libération posa el rei cap per avall

'Le Figaro'

"Els independentistes catalans segueixen el seu camí cap a la secessió", el titular de la portada en paper de 'Le Figaro'.

Le Figaro

Estats Units

CNN

La cadena nord-americana CNN ha emès un reportatge sobre els preparatius –gairebé de pel·lícula– del referèndum. "Urnes amagades, textos encriptats: com els catalans van organitzar el seu referèndum".

CNN

'The New York Times'

Aquest dijous, el 'New York Times' continua seguint l'actualitat a Catalunya amb una notícia sobre les propostes de diàleg del president Puigdemont. "El líder de Catalunya busca converses per resoldre l'estancament amb Espanya", titula el rotatiu.

New York Times

'New Yorker'

La prestigiosa revista nord-americana 'New Yorker' ha publicat recentment un article titulat "L'estancament cada cop més tens sobre el referèndum d'independència català". A la columna d'opinió, signada per Jon Lee Anderson, l'autor es mostra sorprès per "l'inusual mutisme d'altres països a la Unió Europea" davant la repressió policial de l'1-O, i descriu en profunditat tots els esdeveniments dels últims dies a Catalunya i el rerefons polític i històric del conflicte.

New Yorker

Regne Unit

'The Guardian'

Tant la portada digital com la de paper de 'The Guardian' tracten el procés independentista català. El diari destaca l'oferta de diàleg del govern català, alhora que reconeix que Puigdemont "farà pressió en els seus plans per declarar la independència".

'The Guardian'

'Financial Times'

Al paper, el 'Financial Times' dedica un racó de la portada a un article titulat "La majoria silenciosa de Catalunya no aconsegueix parar la declaració independentista". A internet, el titular és per a l'encreuament de declaracions entre Puigdemont i el rei. "El líder català ataca el rei d'Espanya", titula el diari econòmic.

Libération posa el rei cap per avall

Alemanya

'Bild'

El diari més llegit d'Alemanya (i d'Europa) va publicar el 4 d'octubre una entrevista amb el president Carles Puigdemont, i aquest dijous ha publicat el text al paper. Al digital, 'Bild' destaca una frase de Puigdemont: "Jo ja em sento el president d'un país lliure".

stats