Internacional 08/08/2017

Líbia amenaça Proactiva Open Arms de disparar contra els seus vaixells si s'apropen a la costa

L'organització denuncia que és una conseqüència de les mesures de la UE per controlar la feina de les ONG de rescat

Ara
1 min

BarcelonaL'ONG catalana que opera al Mediterrani central, Proactiva Open Arms, ha denunciat que aquest dilluns la Guàrdia Costanera líbia els va amenaçar de disparar contra els seus vaixells si s'apropaven a la costa. L'advertència va anar acompanyada de trets a l'aire, tal com es pot sentir al vídeo que l'organització ha enviat a l'ARA.

"No torneu, si no, us dispararem [...] La pròxima vegada sereu objectiu, sense cap altre avís", diu la patrullera líbia al capità del vaixell de l'ONG. Open Arms denuncia que els guardacostes libis, "formats i finançats per la UE, els amenacen i disparen", en un missatge a Twitter.

Open Arms ha firmat el codi de conducta aprovat per la Unió Europea i que regula l'activitat de les organitzacions que rescaten immigrants al Mediterrani però hi ha altres ONG que s'hi han negat. La UE dona suport logístic i econòmic a Líbia des d'aquest agost per petició de les autoritats d'aquest país. Entre les mesures d'ajut hi ha el desplegament d'embarcacions al nord de les aigües territorials libies i la donació de 90 milions.

El fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha criticat a través del seu compte de Twitter que sembla que les ONG s'hagin convertit en el gran problema. "Ens criminalitzen amb acusacions no provades i investiguen les organitzacions que declinen firmar el codi de conducta", afegeix.

Open Arms també va denunciar dilluns que Itàlia li havia negat l'entrada a un port de l'illa de Lampedusa, al sud del país, per desembarcar tres persones que havien rescatat durant la nit al Mediterrani.

stats