Internacional 05/11/2014

Líders africans apel·len a una transició civil de menys d'un any a Burkina Faso

L'organització econòmica de l'Àfrica Occidental reclama eleccions el novembre del 2015

Agències
1 min
El president interí burkinès, Isac Zida (esquerra), amb el cap de l'oposició política, Zephirin Diabre, dilluns. JOE PENNEY / REUTERS

OuagadougouUna transició inferior a un any. Aquesta és la petició que els presidents de Nigèria, el Senegal i Ghana li han fet arribar avui al nou president interí burkinès, el tinent coronel Isaac Zida, en una trobada en què la Comissió de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) han fet a Ouagadougou per saber de primer mà la situació del país, després que les revoltes populars de la setmana passada van obligar a dimitir Blaise Compoaré, amb 27 anys al poder.

El president de torn de la CEDAO i de Ghana, John Mahama, ha apuntat que Zida hauria de convocar eleccions democràtiques el novembre del 2015. El líder africà va assegurar que ell mateix havia advertit Compoaré que no tractés de canviar la Constitució per perpetuar-se a la presidència perquè corria el risc que la població se sublevés.

L'advertiment de la CEDAO és una resposta molt més tèbia que la de la Unió Africana, que aplega els presidents del continent tret del Marroc, i que ha amenaçat a imposar sancions si l'Exèrcit no transfereix el poder a una administració civil en un termini màxim de dues setmanes, com reclamen els moviments ciutadans i la fragmentada oposició.

Burkina Faso i la seva capital han recuperat certa tranquil·litat, després de les protestes més nombroses i violentes de la seva història recent que, segons els partits de l'oposició, han ocasionat més de 30 morts i 200 ferits.

stats