Internacional 09/10/2012

Londres i Edimburg tanquen l'acord per celebrar el referèndum d'independència d'Escòcia el 2014

L'entesa entre els governs britànic i escocès que permetrà fer la consulta l'escenificaran dilluns els primers ministres Cameron i Salmond

Ara
1 min
MOVIMENT SOCIAL PEL SÍ 
 El primer ministre d'Escòcia va participar ahir a l'acte  de presentació de la campanya Sí Escòcia en un cinema d'Edimburg.

BarcelonaLa viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i el secretari del govern britànic per Escòcia, Michael Moore, han tancat aquest dimarts un acord entre els seus governs per celebrar un referèndum sobre la independència d'Escòcia el 2014.

Després de mantenir contactes les últimes setmanes, les dues parts han emès un comunicat on apunten que hi ha hagut "progressos substancials" per l'acord i els mitjans britànics, com la BBC, citen fonts pròpies per informar que el pacte ja està fet del tot.

L'escenificació de l'entesa per a la celebració del referèndum d'independència el 2014 es farà dilluns en la reunió que tindran a Edimburg el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el primer ministre britànic, David Cameron.

Segons la BBC, totes les parts han fet concessions per aconseguir l'entesa. D'aquesta manera, a la butlleta del referèndum només hi haurà una pregunta, i no dues com volien els independentistes escocesos de l'SNP per deixar oberta la porta a la possibilitat de demanar més autonomia, i es permetrà votar als joves de 16 i 17 anys tal i com volia el govern escocès.

"Estem en el camí de l'acord total que serà presentat pel primer ministre escocès i britànic els pròxims dies", diu el comunicat emès per Edimburg i Londres.

L'última enquesta indica que el 'no' guanyaria a les urnes amb un 53% de vots mentre que el sí obtindria un 28% amb el 19% d'indecisos.

stats