Internacional 11/07/2016

L'ONU crida a aturar l'escalada de violència al Sudan del Sud

Prop de 300 persones han mort i 10.000 han fugit arran dels enfrontaments dels últims dies entre les tropes lleials al president del país, Salva Kiir, i els fidels al vicepresident, Riek Machar

Ara
2 min
Policies i soldats als carrers de Juba, la capital del Sudan del Sud

BarcelonaCrida de l'ONU a aturar la violència al Sudan del Sud, on des de dijous passat hi ha forts enfrontaments entre les tropes lleials al president del país, Salva Kiir, i els fidels al vicepresident, Riek Machar. Més de 269 persones han mort en els xocs –com a mínim, 190 soldats de l'oposició, 44 del govern i 35 civils–, que coincideixen amb el cinquè aniversari de la proclamació de la independència a Juba. A la capital, precisament, l'agència Efe, Reuters i la BBC confirmen que hi ha tirotejos, explosions i tancs als carrer aquest dilluns, mentre que l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU (OCHA) al Sudan del Sud parla de prop de la fugida de 10.000 persones arran de la violència al país. En un missatge a Twitter, ha destacat que cal ajuda humanitària per als desplaçats.

En les últimes hores s'han registrat combats a prop d'una base de la missió de les Nacions Unides per al Sudan del Sud (UNMISS). "Les Nacions Unides urgeixen totes les parts a respectar la condició de l'ONU i condemna qualsevol intent deliberat d'atacar les seves instal·lacions i el seu personal", ha assegurat la missió internacional en un comunicat recollit per diverses agències. L'advertència arriba poc després que el Consell de Seguretat de l'ONU exigís als dos líders sudanesos que facin "tot el possible per controlar les seves respectives forces, posar fi als combats urgentment i evitar la propagació de la violència" i que es comprometin al seu acord de pau.

'El Sudan del Sud, cinc anys d’independència sense conèixer la pau'De la seva banda, el secretari de la Comissió de Vigilància i Avaluació per a l'acord de pau al Sudan del Sud, Festud Mogae, ha demanat també el "cessament immediat de les hostilitats" i ha exhortat les parts a respectar l'aplicació de l'acord, mentre que els Estats Units han ordenat la sortida del personal no essencial de la seva ambaixada a Juba i s'ha sumat a la crida perquè s'aturin els enfrontaments: "Els Estats Units condemna rotundament els combats a Juba [...] Demanem de nou als dos líders i als seus aliats polítics i comandants que continguin les seves forces i evitin més violència i vessament de sang", diu un comunicat nord-americà, en què s'anuncia que Washington ha demanat una reunió d'emergència del Consell de Seguretat de l'ONU per abordar la situació al Sudan del Sud.

El govern de Kiir i l'oposició armada liderada per Machar, que l'abril passat van formar un executiu d'unitat nacional, van arribar a un acord de pau l'agost del 2015 pel qual les forces lleials als dos dirigents polítics es van integrar en l'exèrcit sud-sudanès. El conflicte entre tots dos es remunta al desembre del 2013, quan Kiir, de l'ètnia dinka, va denunciar un suposat intent de cop d'Estat encapçalat pel seu vicepresident Machar, dels nuer. Des de la independència del Sudan –aquest diumenge se'n complien cinc anys–, el Sudan del Sud ha viscut una situació política i de seguretat d'inestabilitat. La nova onada de violència va començar dijous a la nit, després que cinc militars de l'exèrcit governamental morissin per trets de la guàrdia personal de Machar en un lloc de control.

stats