Internacional 05/03/2014

L'ONU acusa el govern de Síria de perpetrar crims de guerra i contra la humanitat

Afirma que la comunitat internacional és corresponsable del que passa en aquest país

Efe
2 min

GinebraUna comissió de l'ONU ha denunciat aquest dimecres que les forces governamentals de Síria porten a terme de forma sistemàtica assassinats, tortures, violacions de dones, reclutament de nens, setges i bombardejos de població civil, entre altres crims. Per això, acusa el govern de Baixar al-Assad de cometre crims contra la humanitat i crims de guerra.

A més, apunta que els atacs indiscriminats i el setge d'àrees poblades per civils estan provocant morts en massa, fam i malnutrició, segons ha destacat la comissió de l'ONU que investiga les violacions als drets humans comeses a Síria en un informe publicat avui.

"Més de 250.000 persones estan assetjades a Síria, subjectes a implacables bombardejos i sota foc d'artilleria. Se'ls denega l'ajuda humanitària, el menjar, necessitats bàsiques com a ajuda mèdica i han de triar entre la rendició o la fam", ressalta el document.

"El setge com a arma de guerra s'utilitza en un context d'atroces violacions dels drets humans i la llei internacional", afegeix el text. Per elaborar aquest informe, la comissió de l'ONU va realitzar 563 entrevistes i va recollir evidències des del 15 de juliol del 2013 al 20 de gener d'enguany.

Responsabilitat de la comunitat internacional

La comissió presidida pel professor brasiler Paulo Sergio Piñeiro, acusa la comunitat internacional de ser corresponsable del que passa a Síria, tant els membres del Consell de Seguretat (Xina, França, els EUA, el Regne Unit i Rússia), com a els estats que col·laboren amb algunes de les dues parts en conflicte (Aràbia Saudita, Qatar, l'Iran, entre d'altres) encara que aquests últims no es citen explícitament en el text.

"Donants privats, així com assessors estrangers que ofereixen assistència operacional són responsables dels actes comesos sota el seu control", indica l'informe.

"Actors externs que donen suport financer i logístic els bel·ligerants tenen obligacions sota la llei internacional. Els estats no haurien d'autoritzar la transferència d'armes si hi ha risc que això sigui utilitzat en la comissió de crims contra la humanitat o crims de guerra", alerta el document.

Els membres de la comissió, a més, denuncien que la inacció dels membres del Consell de Seguretat "ha deixat espai per a la proliferació d'actors a Síria, cadascun amb la seva pròpia agenda i contribuint a la radicalització i l'augment de la violència".

Els dos bàndols han comés crims

Pel que fa a les violacions comeses, el text acusa els dos bàndols d'haver comès "massacres".

Els diversos grups de l'oposició, se'ls acusa de cometre crims de guerra per torturar, assassinar, violar, fer desaparèixer persones, reclutar nens i obligar desplaçaments forçats.

L'informe especifica que les forces opositores es van acarnissar especialment amb el personal mèdic, els religiosos i els periodistes.

Pel que fa a l'ús d'armes químiques, la comissió ha determinat l'ús de gas sarín "en múltiples ocasions", però no ha pogut determinar amb absoluta certesa qui va ser el responsable del seu ús.

"L'absoluta impunitat que impregna el conflicte, que ja entra en el seu quart any, és absolutament inacceptable. Els líders de les dues parts han de ser responsables de les violacions comeses pels seus membres i han d'actuar per frenar-les", va afirmar Pinheiro en presentar l'informe.

stats