Internacional 15/08/2014

L'OTAN denuncia l'entrada de blindats russos a l'est d'Ucraïna

Els convois amb ajut humanitari del Kremlin arriben a la frontera

Agències
2 min
Personal del convoi rus mostra l'interior dels camions amb ajut humanitari.  MAXIM SHEMETOV /REUTERS

KíevL'OTAN ha acusat avui Rússia de ser la responsable de l'escalada de violència a l'est d'Ucraïna després de comprovar que una columna de almenys 23 vehicles militars russos han creuat aquesta nit la frontera. De fet, les autoritats d'Ucraïna han confirmat la presència dels de blindats a la regió de Lugansk, a l'est del país, on les forces governamentals combaten les milícies separatistes pro-russes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La intel·ligència militar ha confirmat que una columna de transports blindats i camions va creuar la frontera pel pas Izvarino, tancat temporalment, i va entrar al territori del nostre Estat", ha declarat el portaveu del comandament de les forces ucraïneses que actuen en el est del país, Aleksei Dmitrashovski, que ha apuntat que els vehicles militars teien matrícules i distintius russos.

Segons el comandament ucraïnès, la columna russa era poc nombrosa i es dirigia cap a la localitat de Malogvardeisk, a uns 20 quilòmetres al sud de Lugansk, una de les principals places fortes dels separatistes a l'est d'Ucraïna.

Inspeccions a la frontera

L'incident ha coincidit amb l'arribada a la frontera rus-ucraïnesa del comboi amb ajuda humanitària enviada per Rússia per a la població civil d'Ucraïna oriental.

Després de llargues i tenses negociacions, Kíev va acceptar rebre, amb determinades condicions, l'ajuda humanitària russa.

La Guàrdia Fronterera i el Servei de Duanes ucraïnesos han arribat avui al lloc fronterer rus Donets per a la revisió i certificació de la càrrega humanitària russa.

L'ajuda humanitària té com a destinació Lugansk, una ciutat a la vora de la catàstrofe humana, sense llum ni aigua des de fa dues setmanes i abandonada per la meitat del seu gairebé mig milió d'habitants.

Els tràmits a "Donetsk" hauran de ser supervisats per representants de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i del Comitè Internacional de la Creu Roja, que acompanyaran el comboi un cop entri en territori ucraïnès i s'encarregaran de repartir la càrrega entre la població civil de Lugansk.

El comboi rus, integrat per 262 camions, transporta segons Moscou unes dues mil tones de cereals, sucre, aliments per a nens, medicines, sacs de dormir i generadors elèctrics.

stats