França

Macron confirma el seu gir a la dreta tot i la crisi política per la llei d'immigració

El president intenta minimitzar els danys després de la dimissió del ministre de Salut pel suport de Le Pen a la llei

3 min
El president de França, Emmanuel Macron.

ParísL’endemà de l’aprovació a l’Assemblea Nacional de la reforma de la immigració amb els vots favorables de l’extrema dreta de Marine Le Pen, el president Emmanuel Macron ha intentat aquest dimecres contenir els danys. Vol evitar que la crisi política agafi volada. El risc d’un trencament intern és real: 37 diputats de Renaixement, la formació de Macron, no van donar suport dimarts a la llei d’immigració. La reforma va ser aprovada per 349 vots a favor i 186 en contra. Si els 88 diputats de Le Pen haguessin votat no a la llei, el text no s’hauria aprovat. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La reforma, que endureix la política d’immigració, es convertirà en un punt d’inflexió en el mandat d’Emmanuel Macron i passarà a la història com la llei en què el president de la República va preferir els vots de l’extrema dreta i va deixar clar el seu viratge cap a posicions conservadores, allunyades del centrisme que abanderava quan es va convertir en president el 2017. La manca d’una majoria parlamentària ha obligat Macron a escollir entre aliar-se amb la dreta o amb les esquerres. I a l’inquilí de l’Elisi no li ha tremolat la mà a l’hora de fiar-ho tot no només als conservadors sinó també a Le Pen, en contra –assegura el govern– de la seva voluntat. França "té un problema d'immigració", s'ha justificat aquest dimecres el president en una entrevista a France 5. La nova llei "és l'escut que ens faltava", ha assegurat.

Dimarts sis ministres progressistes van amenaçar amb dimitir si la reforma s’aprovava. Aquest dimecres només un ho ha fet, el ministre de Sanitat, Aurélien Rousseau. La resta han participat en un consell de ministres en què Macron ha renyat els membres que ahir es van amotinar. “Els que dubten [sobre la llei d’immigració] i mai han liderat cap batalla no poden donar lliçons”, els ha etzibat el president, segons recullen mitjans francesos.

Mesures inconstitucionals

El president havia estudiat activar un article de la Constitució que permet no promulgar una llei si la reforma s’aprova gràcies als vots de l’extrema dreta. Finalment, però, aquesta opció sembla descartada –l’Elisi sosté, amb un recompte trucat, que els vots de Le Pen no eren imprescindibles– i el govern optarà perquè el consell constitucional avaluï la llei. La primera ministra, Élisabeth Borne, ja ha avisat que alguns punts poden ser inconstitucionals i ha assegurat que el govern ho havia advertit a la dreta durant les negociacions de la reforma. També Macron ha admès que conté mesures anticonstitucionals.

Amb tot, la guanyadora moral és Le Pen. Els seus dirigents s’han atribuït la “victòria ideològica” de les mesures antiimmigració, sobretot perquè la reforma imposa el que sempre ha defensat l’extrema dreta: “Primer, els francesos”. La nova llei estableix una “preferència nacional” a l’hora de rebre ajudes públiques: suspèn les ajudes a l’habitatge o a les famílies que pot rebre qualsevol contribuent a França –sigui francès o no– si el beneficiari és estranger extracomunitari i no porta almenys tres anys al país si treballa, o cinc anys si no treballa. Els departaments governats per l’esquerra ja han advertit que no aplicaran la nova llei.

Vox defensa Macron

A Macron li han plogut crítiques des de l’esquerra. “És una desfeta per a la República –ha afirmat aquest dimecres l’expresident socialista François Hollande–. El president Macron i el govern no han agafat els vots del Front Nacional. Han agafat les seves idees”. A Espanya, Vox ha lloat la reforma francesa i el seu líder, Santiago Abascal, ha demanat al president del govern, Pedro Sánchez, que prengui nota i impulsi mesures similars.

Tant si el consell constitucional retoca la llei com si no, la reforma inclou mesures que faran encara més difícils les condicions de vida dels immigrants en situació irregular. “La nova llei expulsarà milers de persones al carrer. El condicionament de les ajudes socials pot fer encara més precària la situació de famílies senceres i crearà un sentiment de por”, ha denunciat una de les principals associacions franceses d’ajuda a migrants, Utopia 56. Entre altres mesures, la nova llei converteix en delicte la immigració clandestina. 

stats