La salut mental, nova prioritat de Macron

La pandèmia ha disparat els problemes psicològics i ha desbordat els serveis públics de psiquiatria a França

3 min
Emanuel Macron, president de França, en una imatge d'arxiu

ParísEl confinament i la dràstica reducció d’interacció social des de fa un any i mig, quan va irrompre la pandèmia, ha passat factura a la salut mental de moltes persones arreu del món. A França, un 23% dels ciutadans mostren signes d’ansietat, un 63% declara tenir problemes per dormir i un 10% ha tingut idees suïcides en els últims mesos, segons dades de l’última onada d’enquestes sobre la salut mental del govern francès. Tots ells són percentatges sensiblement superiors als nivells anteriors al març del 2020. “Una pandèmia té conseqüències també en la salut mental. És una cosa que ens ha explotat a la cara”, admetia aquesta setmana el president de França, Emmanuel Macron. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Primer va ser el confinament i després, l’hivern passat, França va imposar durant mesos mesures molt restrictives –molt més que en la majoria de països europeus– per fer front a noves onades de covid-19: tots els bars, restaurants, la cultura i l’oci tancats completament i toc de queda a partir de les sis de la tarda. Si fins ara la salut mental no era una prioritat de l’executiu de Macron, el coronavirus ha capgirat la situació i ha situat els problemes psicològics dels francesos com a una de les noves prioritats governamentals. A set mesos de les eleccions presidencials, el president de la República ha anunciat aquesta setmana un pla per millorar l’atenció sanitària en matèria de salut mental: l’estat pagarà les visites al psicòleg. 

Es tracta d’una mesura universal i que només tindrà com a condició que el metge de família derivi el pacient al psicòleg. A França, l’estat només es fa càrrec d’una part de la factura mèdica dels ciutadans, però en aquest cas assumirà la totalitat del cost, que se situarà entre 30 i 40 euros la sessió. La mesura entrarà en vigor el 2022 i servirà perquè anar al psicòleg sigui més accessible i, sobretot, per reduir les llargues llistes d’espera del sistema públic, que en moltes regions del país arriben fins als 18 mesos. Segons dades oficials, les urgències psiquiàtriques es van veure desbordades els primers mesos de pandèmia amb un augment del 20% d’afluència. El coronavirus ha agreujat una situació endèmica: fa anys que els serveis de salut mental als hospitals estan saturats i, a més, falten professionals al sector públic. 

“La situació és dramàtica ara mateix, falten metges i infermeres. Alguns serveis de psiquiatria no aconsegueixen funcionar correctament i tenim cues cada vegada més llargues per atendre els pacients, ja sigui d’atenció hospitalària o ambulatòria”, assegura Eric Fakra, responsable de psiquiatria de l’Hospital Saint-Etienne, en una entrevista a Radio France. Fakra calcula que el nombre de places vacants del sector és superior al 30% de mitjana a França.

Implicació del sector privat

El pla de Macron implica mobilitzar el sector privat per alleugerir la complicada situació dels serveis públics. “Durant molt de temps, els recursos no han estat a l’altura”, reconeixia dimarts el mandatari. El president de la República també ha promès la creació de 800 llocs de treball als serveis públics de salut mental l’any que ve i una revisió a l’alça dels salaris dels professionals. El pla es completa amb un telèfon d’atenció psicològica que ha entrat en funcionament aquest divendres i que està operatiu les 24 hores del dia per atendre persones que se sentin soles o tinguin idees suïcides. Les noves mesures se sumen a un programa d’ajudes econòmiques per a l’atenció psicològica de nens i adolescents que el govern francès ja va posar en marxa a principis d’any.

Les mesures anunciades pel president han estat ben rebudes per la majoria de pacients i associacions, però han rebut les crítiques del Sindicat Nacional de Psicòlegs (SNP), que considera insuficient el reemborsament d’entre 30 i 40 euros. El preu dels psicòlegs privats a França acostuma a ser bastant més elevat i des del sindicat han fet una crida als professionals a fer-hi boicot. De fet, la mesura anunciada preveu que els psicòlegs hi interviguin de forma voluntària. Els professionals que no estiguin d’acord amb el preu màxim que poden posar per a cada consulta no estaran obligats a atendre pacients subvencionats per l’estat.

stats