Internacional 02/03/2017

Macron: "França no es pot reformar, s'ha de transformar"

El candidat a les eleccions presidencials presenta públicament el seu programa electoral

2 min
Macron, a la presentació del seu programa electoral aquest dijous.

BarcelonaEl candidat presidencial francès, Emmanuel Macron, ha presentat aquest dijous el seu programa electoral amb el qual no vol "reformar" França, ja que ha dit que s'ha demostrat que és impossible, sinó "transformar-la radicalment".

Emmanuel Macron capgira la cursa presidencial, per Cristina RivasMacron, exministre d'Economia de François Hollande i exbanquer, prioritza entre les seves propostes àrees com l'atur, l'ensenyament o les pensions en un programa que la premsa francesa ha qualificat de "socioliberal". "Reconciliem en aquest projecte llibertat i protecció", ha resumit Emmanuel Macron, que s'ha definit com el candidat de les "classes mitjanes i populars".

Aquest candidat, que les enquestes situen a la segona volta de les eleccions presidencials, ha atacat els seus principals rivals, l'ultradretana Marine Le Pen i el de la dreta François Fillon, pels seus programes "conservadors o de regressió i replegament".

Especialment dur ha estat amb Fillon, a qui ha acusat de carregar-se l'autoritat de la justícia i no respectar les institucions després que dimecres denunciés un "assassinat polític" per l'obertura d'una investigació sobre els sous ficticis que va pagar a la seva dona i dos dels seus fills.

Economia: inversió, atur, pensions

Emmanuel Macron proposa invertir 50.000 milions d'euros en cinc anys en un ambiciós pla per modernitzar barris i ciutats, implantar tecnologies digitals i impulsar les energies verdes, entre altres.

En el capítol econòmic destaca també la simplificació de les prestacions d'atur i de jubilació que haurien d'acabar amb els diferents models i excepcions que hi ha ara: "Proposo un sistema universal de prestació de l'atur i també un sistema universal de jubilació, més transparent i eficaç".

"Moralització" de la vida pública

En plena tempesta política pels sous ficticis que haurien pagat el candidat de la dreta, François Fillon, i la ultradretana, Marine Le Pen, Macron proposa prohibir que els parlamentaris puguin contractar familiars amb diners públics.

També vol reduir d'una tercera part el nombre de diputats i senadors francesos i limitar a tres mandats successius els càrrecs electes.

Seguretat i Defensa

Macron proposa també "reforçar la seguretat de la nació", i per això es compromet a arribar al 2% del PIB en despesa militar, l'objectiu que fixa l'OTAN, i la contractació de 10.000 policies i gendarmes més.

Europa, el cor del projecte

"Europa és el cor del nostre projecte", ha assegurat Macron, que ha apostat pel rellançament de l'eix franco-alemany com a motor de la UE i ho ha resumit amb aquesta frase: "Proposo restaurar la credibilitat francesa davant Alemanya".

Entre les concrecions de Macron en aquest apartat hi ha la creació d'un cos de guadafronteres europeu i el reforçament de l'euro amb la creació d'un ministre europeu i una assemblea parlamentària que gestionin la moneda única.

stats