Internacional 27/01/2019

Maduro, que resisteix, rebutja l’ultimàtum de la Unió Europea

Tant el govern chavista com l’opositor Guaidó busquen controlar l’exèrcit

Melissa Silva Franco
3 min
Nicolás Maduro i el ministre de Defensa, Vladimir Padrino (a la dreta), durant uns exercicis militars a la ciutat de Naguanagua, a l’estat de Carabobo.

CaracasNicolás Maduro va respondre ahir, amb contundència, a l’anunci de dissabte de la Unió Europea, que, finalment, va exigir al líder chavista que convoqui eleccions a Veneçuela en un màxim de vuit dies, ja que si no reconeixerà el líder opositor, Juan Guaidó, com a president del país llatinoamericà.

Fent gala del seu habitual discurs provocador, Maduro va ser clar: “Ningú pot fer-nos cap ultimàtum. Si algú vol marxar de Veneçuela, que se’n vagi”, va dir el president veneçolà en declaracions a CNN Türk, la filial turca de la cadena dels Estats Units. Maduro, doncs, va deixar ben clara una idea: rebutja qualsevol tipus de termini per convocar comicis i, de fet, va deixar intuir que no convocarà eleccions perquè per a ell continuen sent vàlides les del maig passat, que van donar-li la victòria malgrat l’onada de crítiques internacionals que l’acusaven de frau electoral. “Les elits europees no són reflex de l’opinió dels pobles europeus”, va afegir. “Veneçuela expressa el seu més enèrgic rebuig a la declaració de la UE [...] que pretén fer un ultimàtum a l’estat veneçolà, al més pur estil de les velles potències colonials que representa”, va afegir l’executiu de Maduro, també ahir, en un comunicat oficial.

On sí que el president va mostrar un to més conciliador va ser amb els Estats Units. Ahir va anunciar que amplia el termini, a 30 dies, perquè el país nord-americà retiri els seus diplomàtics de Veneçuela, que en un principi ho havien de fer en 72 hores a partir de dimecres passat. Malgrat això, els EUA van tornar a repetir que no pensen tancar la seva ambaixada a Caracas i van recalcar que si l’executiu de Maduro respon amb violència i intimidació al moviment opositor “haurà d’impartir represàlies”.

Missatges als militars

Paral·lelament, el president Maduro va aprofitar la jornada d’ahir per viatjar a l’interior del país, on, acompanyat del ministre de Defensa, Vladimir Padrino, va participar en un acte militar celebrat a la localitat de Naguanagua. Durant l’esdeveniment, Maduro es va dirigir als militars presents i els va preguntar si eren lleials a la Constitució i a la revolució -encapçalada pel govern chavista de Maduro-. La resposta dels soldats va ser instantània: “La Fuerza Armada serà cada dia més lleial a la revolució. Demostrarem tot el poder de la nostra força armada, la seva capacitat operativa, tècnica i professional, al costat de la milícia i de tot el nostre poble”. Abans de marxar, va llançar un altre missatge: “Traïdors mai, lleials sempre, així ha de ser”, una clara referència als intents que l’autoproclamat president veneçolà, Juan Guaidó, està duent a terme per convèncer part de l’exèrcit perquè s’uneixi al seu intent de derrocar l’executiu del mateix Nicolás Maduro. A banda de la pressió i el suport internacional, el paper de l’exèrcit s’entén cada cop més clau en el desenllaç d’aquest xoc de poders.

Potser per aquest motiu, el president de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó, també va centrar part de la seva jornada en fer esforços per convèncer l’exèrcit. L’estratègia del líder de l’oposició consisteix en repartir el projecte de llei d’amnistia, que atorgaria garanties i beneficis als funcionaris del govern i als militars que decideixin girar l’esquena a Nicolás Maduro. “Estem dient a cadascun dels funcionaris que vingui aquí amb nosaltres, que aquí hi ha futur. Que Maduro no protegeix a ningú, ni de la persecució, ni de la fam ni de la misèria”, va reiterar Guaidó. L’Assemblea Nacional, doncs, va tornar a demanar als ciutadans que ajudessin a l’hora de captar veneçolans, especialment militars i policies, disposats a acceptar-lo.

Vicente Ortega, un professor jubilat, va ser un d’aquests ciutadans que ahir van sucumbir a la crida. Juntament amb 40 persones més, es va presentar a una comissaria d’El Paraíso, un dels barris més obrers de Caracas. La visita, però, no va donar els resultats esperats. “Hem arribat amb una actitud conciliadora i els hem demanat que donessin suport al poble, que ja era hora del canvi, que els nostres fills mereixen un altre futur”, va explicar. Al cap de cinc minuts, els policies van rebutjar la proposta assegurant que ells eren revolucionaris i, per tant, lleials a Maduro.

stats