Internacional 08/11/2018

L'accident d'una magistrada del Suprem nord-americà posa en alerta els progressistes

La jutge, de l'ala progressista i de 85 anys, ha estat atesa a l'hospital després d'una caiguda

Ara
2 min
La magistrada del Tribunal Suprem dels EUA, Ruth Bader Ginsburg, en una foto d'arxiu.

BarcelonaLa magistrada del Tribunal Suprem dels Estats Units Ruth Bader Ginsburg, una progressista de 85 anys, ha estat atesa aquest dijous a l'hospital amb tres costelles trencades després de patir una caiguda a la seva sala judicial. La dona va caure dimecres a la nit però no va anar a l'hospital fins a la matinada, després de repetides molèsties.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'accident ha fet augmentar el temor entre els cercles progressistes perquè una eventual jubilació o mort de Ginsburg donaria l'oportunitat al president Donald Trump d'escollir-ne un magistrat substitut, el què escoraria encara més a la dreta la màxima institució judicial del país. Fa tan sols unes setmanes, Trump va situar el jutge ultraconservador Brett Kavanaugh a l'alt tribunal, malgrat les crítiques i rebuig per les acusacions d'abusos sexuals a diverses dones.

Tot i la seva avançada edat, Ginsburg no té intenció de deixar el seu càrrec a l'alt tribunal, on lidera la branca progressista en un entorn cada cop més conservador. Després de trencar-se ja dues costelles el 2012 i de sobreviure a dos episodis de càncer i a un implant per desbloquejar una artèria el 2014, es va estendre el rumor que Ginsburg podria retirar-se voluntàriament durant els últims anys del president Barack Obama perquè el president pogués escollit el seu successor.

Però tot i el seu delicat estat de salut, la jutge ha contractat ja el seu personal fins al 2020, amb la qual cosa deixa clar que no té cap intenció de retirar-se. Si Ginsburg deixés vacant la seva plaça al Tribunal Suprem, el president dels EUA,

Precisament, la caiguda li ha impedit aquest dijous a Ginsburg assistir a la cerimònia de benvinguda a Kavanaugh que s'ha dut a terme a la seu del Tribunal Suprem, amb la presència del president Trump i la seva esposa, Mellania, a més de diversos líders republicans i el nou fiscal general en funcions Matthew Whitaker, que supleix l'acomiadat Jeff Sessions.

stats