Internacional 10/12/2014

Malala: "Hem de ser l'última generació que veu les classes buides"

L'activista afganesa rep el Nobel de la Pau reclamant de la comunitat el compromís a estendre l'educació a tot arreu

Ara
2 min

BarcelonaTé només 17 anys però Malala Yousafzai ha donat avui una autèntica lliçó de maduresa i de tenir la seva lluita pel dret a l'educació dels infants ben clara. La noia pakistanesa ha recollit avui el premi Nobel de la Pau per la seva dedicació a què els nens, i sobretot les nenes, puguin tenir una "educació de qualitat". Sense vacil·lar, controlant les seves emocions "d'orgull i alegria" per ser la primera "paixtu, afganesa i la persona més jove en ser guardonada", l'adolescent ha arrencat més d'una llàgrima entre la selecta audiència que omplia la sala a Oslo.

Per a Malala, que el 2012 va ser tirotejada pels talibans per, precisament, anar a l'escola, ja s'ha acabat l'hora de les paraules i les declaracions d'intencions. "Ara és temps de cridar els líders a actuar pels drets dels nens", ha dit, tot fent una estirada d'orelles a la comunitat internacional que són "poderosos fent la guerra però molt febles creant pau".

"Hem de ser capaços de donar educació de qualitat a tots els nens", ha afirmat encoratjant tota la comunitat a anar del bracet per ser "l'última generació que veu un nen fora de l'escola". En aquest sentit, la Nobel ha apel·lat directament d'altres nens: "Tots necessitem contribuir-hi, tu, jo. Nosaltres. Es la nostra obligació. Decidir ser l'última generació que té classes buides, que un nen gasta la seva vida en un fàbrica, que perd la vida en una guerra".

Davant d'un auditori entregat que l'ha aplaudit en alguns moments, Malala ha afirmat que rep el guardó en nom de totes les nenes que, al contrari que ella, no podran complir els seus somnis i ha recordat el d'una amiga seva que volia ser doctora però que els pares la van obligar a casar-s'hi i als 14 anys ja tenia un fill. "Ella hagués pogut ser una bona doctora, ho sé. Però no ho podrà ser només perquè és una nena", ha lamentat.

stats