Internacional 10/10/2013

La jove pakistanesa Malala Yousafzai, guardonada amb el premi Sàkharov del Parlament Europeu

Amenaçada pels talibans, és l'emblema de la lluita pel dret a l'educació de les noies

Ara
2 min
Malala rep el premi de mans del president Mas

BarcelonaEl Parlament Europeu ha concedit el premi Sàkharov a la llibertat de pensament a la jove pakistanesa Malala Yousafzai, de 16 anys, emblema de la lluita per l'accés a l'educació de les noies.

Un grup talibà que reclama expulsar les dones del sistema educatiu li va disparar l'any passat per la seva tenaç reivindicació. Des d'aleshores viu a la ciutat britànica de Birmingham, on va rebre tractament i segueix els estudis de secundària. Malala ha anunciat que tornarà al seu país, per la qual cosa ha rebut noves amenaces.

Elogis del president Schulz

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha fet la següent declaració sobre la concessió del premi Sàkharov 2013 a Malala Yousafzai, escollida guanyadora per unanimitat pel mateix president Schulz i els líders dels grups polítics, aquest dijous al matí a Estrasburg: "Amb la concessió del premi Sàkharov a Malala Yousafzai, el Parlament Europeu reconeix la increïble força d'aquesta jove dona. La Malala lluita amb valor pel dret de tot infant a rebre una educació justa. Massa sovint aquest dret és descuidat en el cas de les nenes. La Malala s'ha recuperat coratjosament de l'atac talibà i ara defensa amb eloqüència per tot el món aquesta causa fonamental i justa. No oblidem que la Malala continua encara amenaçada al Pakistan.

Demà, 11 d'octubre, és el Dia Internacional de la Nena i m'agradaria recordar que uns 250 milions de nenes d'arreu del món no poden anar lliurement a l'escola. L'exemple de Malala ens recorda el nostre deure i responsabilitat amb el dret a l'educació per als nens. Aquesta és la millor inversió per al futur".

Estudiant, activista i bloguera

Malala Yousafzai va néixer l'any 1997 i s'ha criat a la localitat pakistanesa de Mingora, a la vall del Swat, al Pakistan.

El setembre del 2008 va fer el seu primer discurs públic, titulat 'Com s'atreveixen els talibans a prendre'm el meu dret fonamental a l'educació?'. Quan totes les escoles per a noies sota control talibà van ser tancades el gener de 2009, amb tan sols 13 anys la Malala va començar a escriure un blog per a la secció urdú de la cadena BBC sota el pseudònim de Gul Makai. El blog va conduir Malala i la seva lluita a la fama. Tan aviat com es va rebel·lar la seva identitat, es van produir amenaces cap a la seva família, i l'octubre de 2012 va tenir lloc un intent d'assassinat, quan un pistoler la va disparar al cap quan tornava a casa en autobús. La Malala s'ha recuperat a Birmingham, al Regne Unit, on ha anunciat la creació de la Fundació Malala per promoure l'educació de les nenes.

Fa uns mesos Malala Yousafzai va rebre el Premi Internacional Catalunya 2013 de la Generalitat de Catalunya, i és candidata a rebre el premi Nobel de la pau, que es lliura aquest divendres a Oslo. Recentment ha publicat el llibre 'Jo sóc la Malala'.

stats