Internacional 24/04/2018

Un Mandela fet de mantes que es veu des de l'espai

Sud-àfrica prepara el centenari del primer president negre amb un retrat gegant i actes amb Obama

Efe
2 min
El retrat de Mandela vist des de l'aire.

Cullinan (Sud-àfrica)Creat amb milers de mantes teixides per tot el món i estès sobre el pati d'una presó de màxima seguretat pròxima a Pretòria, Sud-àfrica ha descobert aquest dimarts un retrat de més de 7.000 metres quadrats de Nelson Mandela, visible des de l'aire, amb motiu de l'any del seu centenari.

Els presos del centre penitenciari Zonderwater, que per un dia han combinat els pantalons taronges de l'uniforme carcerari amb samarretes del mític expresident sud-africà, han sigut els encarregats de destapar la cara de l'icònic activista antiapartheid i Nobel de la pau.

El retrat és tan gran que arran de terra és impossible distingir la silueta de Madiba (com es coneix popularment Mandela del nom de la seva tribu), ja que està composta per quadres de tela en blanc i negre i enquadrada en els tons multicolors de la bandera de Sud-àfrica. Així, per veure la plenitud de l'obra cal pujar a un helicòpter o apuntar al cor de la nació austral africana amb un dels tres satèl·lits que avui prenien imatges especialment per a l'esdeveniment.

Els presos no eren aliens a l'obra, considerada el retrat fet amb mantes més gran del món, sinó que molts d'ells van participar en la seva confecció i fins i tot van aprendre a teixir llana específicament per poder formar part del projecte. "Em vaig sentir inspirat –ha explicat Lucas a Efe–. Havia de fer alguna cosa per a la meva comunitat, per a la gent a qui he perjudicat, i així com a mínim els puc tornar alguna cosa". Lucas, que fa gairebé deu anys que està empresonat, va teixir 35 mantes.

En la confecció dels materials, que ha durant gairebé un any, hi han participat també des d'alumnes d'escoles fins a ONG, passant per persones cegues i fundacions de països d'arreu del món. El projecte és una iniciativa de l'organització 67 Blankets (67 Mantes, dedicada a recaptar aquests objectes per donar-als més desfavorits) i també té el suport, entre d'altres, de la Fundació Nelson Mandela i del ministeri de Justícia sud-africà .

"És exactament el que Madiba volia que fóssim: estar units, treballant junts, fent alguna cosa per als menys afortunats, mostrar amabilitat, compassió, humanitat...", ha afirmat a Efe Carolyn Steyn, fundadora de 67 Blankets i impulsora del projecte.

Lectura d'Obama

Des de la Fundació Nelson Mandela, Yasser Godlo ha assenyalat que aquesta mena d'iniciatives demostren com "fins i tot després dels barrots es pot contribuir a la comunitat".

El retrat s'ha descobert gairebé tres mesos abans del 18 de juliol, la data en què el que va ser el primer president negre de Sud-àfrica (mort el desembre del 2013) hauria fet cent anys. Per a aquesta data Sud-àfrica prepara molts homenatges, des d'activitats culturals fins a conferències amb ponents com ara l'expresident nord-americà Barack Obama.

El d'avui ha sigut, però, tribut especial, perquè el primer president de la Sud-àfrica democràtica i multiracial va passar 27 anys de la seva vida a la presó, condemnat per l'aparell de l'estat segregacionista blanc.

stats