Internacional 10/03/2018

Manifestació multitudinària a Eslovàquia per demanar la dimissió del primer ministre per l'assassinat del periodista

El reporter Ján Kuciak investigava la relació d'alts càrrecs polítics del país amb la màfia italiana

Ara
2 min
Desenes de milers de persones es manifesten a Bratislava per exigir la dimissió del primer ministre.

BarcelonaDesenes de milers de persones s'han manifestat a la capital d'Eslovàquia, Bratislava, per demanar la dimissió del primer ministre del país, Robert Fico, arran de l'assassinat del periodista Ján Kuciak i la seva parella, Martina Kušnírová, que van ser trobats morts a casa seva el 25 de febrer a prop de Bratislava. El reporter investigava la relació d'alts càrrecs polítics d'Eslovàquia amb la màfia italiana, i tenia previst publicar un article sobre aquest tema.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La manifestació va tenir lloc aquest divendres i, segons els mitjans de comunicació locals, va ser la protesta més multitudinària al país des de les mobilitzacions de la Revolució de Vellut del 1989, que van fer caure el règim comunista a Txecoslovàquia.

Els organitzadors de la manifestació demanen que es faci una investigació exhaustiva sobre la mort del periodista i que es formi un nou govern al país. "Hem perdut la confiança en els polítics que estan al poder", va assegurar Maria Kuliovska, una de les manifestants. "No confiem que facin una investigació independent, perquè no ho han fet en altres escàndols que han sacsejat el país", va afegir.

El primer ministre, Robert Fico, ha encapçalat el govern a Eslovàquia durant els últims 10 anys, i ha aconseguit una millora de l'economia al país. Malgrat això, els manifestants cridaven aquest divendres en la protesta "Prou de Fico!".

El president d'Eslovàquia, Andrej Kiska –rival polític del primer ministre–, ha reconegut que hi ha una clara crisi política al país i ha proposat una renovació de la coalició de tres partits que governa a Eslovàquia o la convocatòria d'eleccions anticipades.

Malgrat això, no sembla que el primer ministre tingui intenció de dimitir. Fico ha convocat una reunió aquest cap de setmana amb els seus socis de govern per mantenir l'executiu al poder.

stats