ÀSIA

Els manifestants demanen als EUA: “Allibereu Hong Kong!”

Volen que Washington aprovi una llei que supervisi l’autonomia de la regió

Desenes de milers de manifestants van tornar a sortir ahir al carrer a Hong Kong equipats com si fossin en una guerra, per catorzè cap de setmana consecutiu i malgrat que la cap de govern d’aquesta regió semiautònoma, Carrie Lam, va anunciar dimecres la retirada oficial del polèmic projecte de llei d’extradició. Ahir, però, els manifestants van demanar ajuda als Estats Units per garantir “la democràcia i la llibertat” en aquesta excolònia britànica. Una marea humana es va concentrar al voltant del consolat dels Estats Units a Hong Kong, amb banderes nord-americanes i cridant: “President Trump, sisplau, allibera Hong Kong!”.

Els manifestants pretenen que el Congrés nord-americà, que avui reprèn les sessions després de les vacances d’estiu, aprovi una llei que estableixi que Washington ha de certificar cada any que Hong Kong continua sent autònoma de la resta de la Xina. En cas contrari, aquesta regió perdria alguns dels privilegis comercials que té en l’actualitat amb els Estats Units. Així mateix, la llei també podria congelar els actius als Estats Units dels càrrecs del govern de Hong Kong que reprimeixin la democràcia, els drets humans o les llibertats dels ciutadans, o fins i tot prohibir-los l’entrada a territori nord-americà.

“La llibertat i la democràcia són més importants que l’economia”, va opinar ahir Brian Chan, un jove enginyer que va participar ahir en la protesta, conscient dels efectes que aquesta llei nord-americana podria tenir per a les finances de Hong Kong si finalment s’aprova. “A més, ara la situació econòmica a Hong Kong és bona, però la majoria de la gent no se’n beneficia”, va afegir.

La llei sobre Hong Kong es va plantejar per primer cop als EUA l’any 2015, però mai es va aprovar. El juny d’aquest any es va tornar a posar sobre la taula arran de l’inici de les protestes en aquesta regió semiautònoma, i impulsada pel congressista republicà Chris Smith. El Partit Demòcrata, però, també li dona suport. Sense anar més lluny, l’actual presidenta demòcrata de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, es va declarar dimecres a favor de la llei. En canvi, qui ha mantingut una posició ambigua és Donald Trump, que ha demanat “humanitat” per resoldre la crisi a Hong Kong, però també ha titllat les protestes de “disturbis”.

Ahir la multitudinària manifestació va degenerar en episodis de violència a última hora de la jornada: alguns manifestants van trencar els vidres d’aparadors i van aixecar barricades. La policia hi va respondre amb càrregues i gasos lacrimògens.

Copyright The New York Times