Els manifestants de Hong Kong envolten el Parlament per exigir la retirada de la llei d'extradicions

La cap del govern manté suspès el polèmic projecte, malgrat haver demanat perdó als ciutadans

Centenars de manifestants es concentren aquest divendres davant el Parlament de Hong Kong i la caserna central de la policia, després que dijous acabés l'ultimàtum llançat a la cap de l'executiu d'aquesta regió especial xinesa, Carrie Lam, perquè retiri completament el projecte de llei d'extradició i atengui altres reivindicacions.

Els manifestants, majoritàriament estudiants vestits de negre, han accedit al pati situat davant del Consell Legislatiu, acompanyats per diputats opositors, i han demanat també l'alliberament dels detinguts fins ara i una investigació sobre l'actuació policial durant les protestes, segons mitjans locals.

Diferents representants dels moviments opositors van donar suport dijous a un ultimàtum a la cap del govern local, Carrie Lam, perquè retiri de manera definitiva el projecte de llei d'extradició o es prepari per afrontar noves protestes com les que s'han viscut en les últimes setmanes.

Alguns dels participants de la concentració davant del legislatiu porten pancartes en què demanen a la policia que no dispari, en referència a la violència desencadenada la setmana passada entre agents de seguretat i manifestants. En xarxes socials també s'ha fet una crida per dur a terme protestes a les carreteres i al transport públic, i s'ha instat la gent a congregar-se en altres llocs de la ciutat per mostrar el seu suport.

Lam va demanar dimarts passat "sinceres disculpes" als ciutadans de Hong Kong, així com "una altra oportunitat" perquè el seu govern pugui "reconstruir la confiança" després de la crisi desfermada. La cap de l'executiu ha deixat en suspens el projecte de llei d'extradició però s'ha negat a rebutjar-la amb caràcter definitiu.

El projecte de llei s'ha trobat amb l'oposició de diversos sectors de la societat al considerar que limitaria la independència judicial de Hong Kong i podria permetre lliurar activistes o periodistes a la Xina, amb un sistema judicial que no té prou garanties.