Manifestants contraris al certificat covid intenten assaltar el Parlament de Bulgària

Els ciutadans del país menys vacunat de la UE creuen que la mesura és "discriminatòria"

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Manifestants a la porta del parlament búlgar intentant entarar-hi a la força

BarcelonaUna desena dels més de 5.000 manifestants, segons els mitjans locals, que s'han reunit aquest dimecres per protestar contra el certificat covid a Bulgària han intentat assaltar el Parlament del país. Mentre la mitjana de contagis declarats en aquest membre de la Unió Europea assoleix cada dia un nou màxim, milers de ciutadans continuen negant-se a acceptar mesures estrictes com l'exigència de presentar el certificat covid per accedir a bars, restaurants i establiments d'oci. El búlgar continua sent el país de la UE amb una taxa de vacunació més baixa: només el 28% té la pauta completa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els manifestants han intentat entrar per la força al Parlament travessant el cordó policial i colpejant les portes de l'edifici. Els agents de seguretat han actuat i han aconseguit fer retrocedir per la força els protestants. Després de l'ensurt, s'ha reforçat la vigilància al perímetre de la cambra amb tanques metàl·liques i efectius addicionals, i s'ha posat a disposició de la policia un canó d'aigua.

A la cua de la Unió Europea

La manifestació l'ha organitzat el partit ultranacionalista Vazrazdane, que va entrar per primera vegada al Parlament a les eleccions del 14 de novembre amb 12 escons. El partit ha declarat que el certificat covid com a requisit per entrar als locals d'oci és una mesura "discriminatòria" i atempta contra els drets constitucionals. El líder del partit, Kostadin Kostadinov, està en quarantena, igual que el president del país, Rumen Radev, i la cúpula del govern, ja que van mantenir contacte amb el president del Parlament, Nikola Mintxev, que va donar positiu.

El govern intenta evitar l'expansió de la variant òmicron en un context en què Bulgària és l'últim de la cua de la Unió Europea. És també el país amb l'índex de mortalitat per covid més elevat de la Unió en relació amb la seva població, amb uns 4.600 morts per milió d'habitants, fins ara. Segons l'Institut Nacional d’Estadística de Bulgària, des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut un excés de mortalitat de 53.000 persones, el més gran del món si es calcula la taxa per cada 100.000 habitants

stats