Palestina
Internacional 20/10/2012

La marina d'Israel aborda el vaixell solidari que volia entrar a Gaza

El veler 'Estelle' havia sortit de Suècia a l'estiu per denunciar el bloqueig de la Franja. La catalana Laura Arau viatja en l'embarcació

Cristina Mas
2 min
Imatge difosa divendres de membres de la tripulació del veler Estelle, rumb a Gaza

BarcelonaVaixells de la marina israeliana han abordat aquest dissabte al matí l''Estelle', el vaixell que l'organització Ship to Gaza havia noliejat per fer arribar material humanitari i denunciar el bloqueig de la franja de Gaza. Segons l'organització, entre cinc i sis vaixells han abordat l''Estelle' a les 10.15 h, dins d'aigües internacionals (N31 26 E33 45). Els tripulants han explicat que els soldats porten màscares i que estan intentant pujar al veler solidari. El govern finlandès havia anunciat divendres que les autoritats israelianes no permetrien el pas de l'embarcació, per més que el bloqueig marítim només està previst en la legislació internacional en cas de declaració formal de guerra. Previsiblement, la tripulació serà detinguda i traslladada al port israelià d'Ashdod.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La catalana Laura Arau, que havia participat en la primera i la segona Flotilla de la Llibertat, els intents anteriors de trencar el bloqueig de Gaza per mar, viatja en l'embarcació. L''Estelle' , un vaixell de vela de tres pals amb 90 anys d'història, va fer parada al setembre al port del Fòrum. Procedent de Suècia, carrega ciment, material mèdic i escolar i 600 pilotes de futbol. Denuncia els efectes del setge que Tel Aviv va establir després del triomf electoral de Hamàs sobre els 1,7 milions de palestins de la Franja. "Els líders mundials i l'ONU critiquen el bloqueig de Gaza, però no n'hi ha prou amb les paraules. El setge és inhumà i il·legal", deia Salamaah Abdulkarim, portaveu de Ship to Gaza, l'organització que lidera la iniciativa, en declaracions a l'ARA.

Tercer intent per mar

L''Estelle' és l'única embarcació de la III Flotilla de la Llibertat, el tercer intent internacional de trencar el bloqueig després que la marina israeliana assaltés el 'Mavi Marmara', el vaixell turc on van ser assassinats nou activistes el 2010. La segona flotilla va ser bloquejada el 2011 en un port grec per les autoritats d'Atenes. "No portem armes ni tenim res per amagar. Si els israelians volen inspeccionar el vaixell, seran benvinguts. I si ens aborden, aixecarem les mans i no oposarem resistència. Però tornarem. I no pararem fins que puguem trencar el setge", proclamava Abdulkarim.

stats