Internacional 04/06/2015

El Marroc expulsa una activista catalana defensora dels drets dels gais

La policia l'obliga a embarcar en un ferri, sense una ordre de detenció ni expulsió prèvia

Ara
3 min

BarcelonaOfensiva del govern del Marroc contra els homosexuals. Una activista pels drets dels gais catalana ha estat expulsada de territori marroquí, sense cap ordre ni acusació formal, segons ha confirmat la jove en declaracions a l'ARA. L. V. és des de fa un any la delegada de l'ONG Novact, que fomenta actuacions sempre pacífiques, i viu a la capital marroquina des de fa tres anys.

El ministeri de l'Interior ha acusat la noia, a qui no identifica, d'"apadrinar accions no autoritzades en el marc de les ofensives empreses per organitzacions estrangeres que donen suport a causes de conductes desviades", en al·lusió a l'homosexualitat, informa Efe. No obstant, L. V. ha assegurat que la policia "de la secreta" que ahir dimecres a la tarda es va presentar al seu domicili li va mostrar una ordre d'expulsió però no li va donar cap document, incomplint així la mateixa legislació marroquina, que fixa un termini de 48 hores i el dret a fer una trucada telefònica. Tampoc no li van permetre agafar cap de les seves pertinences.

La noia va ser traslladada per agents vestits de paisà per carretera des de Rabat fins a la localitat portuària de Tànger, on va ser obligada a embarcar en un ferri fins a la localitat gaditana d'Algesires, acompanyada d'un jove policia.

Els problemes de L. V. amb la policia marroquina es remunten al 22 de maig, quan la policia la va venir a buscar a casa seva el mateix dia que ella havia d'agafar un vol cap a Barcelona i la va "acompanyar" a la frontera. Quan dues setmanes després va entrar al país de nou no va tenir cap problema fins ahir, en què els agents ja van indicar-li que havia d'abandonar el Marroc.

En un comunicat, el ministeri de l'Interior marroquí justifica que l'activista "va entrar amb un nou passaport i esgrimint una identitat diferent", i fins i tot es va posar en contacte amb el departament espanyol "per demanar explicacions sobre el fet que pogués haver aconseguit dos passaports amb identitats diferents per així burlar la vigilància de les autoritats", s'indica en la nota.

També el conseller polític de l'ambaixada d'Espanya a Rabat, encarregat de Negocis en absència de l'ambaixador, va ser convocat perquè oferís explicacions sobre "les organitzacions que dirigeixen i donen suport a aquesta persona en aquests actes hostils contra el Marroc".

No obstant això, fonts oficials espanyoles a Rabat coneixedores del cas van confirmar a Efe que el passaport utilitzat en aquesta ocasió per L. V. era perfectament legal. La jove ha explicat que va aprofitar la seva estada a Barcelona per renovar-se la documentació, ja que estava malmesa, sense retocar òbviament cap dada.

En tot cas, Interior considera que "l'activitat hostil d'aquesta ciutadana espanyola ha de ser relacionada amb les activitats de dues ciutadanes franceses expulsades dimarts", en referència a les dues activistes de Femen expulsades del país després de fotografiar-se mig despullades en un monument de Rabat, en un acte contra l'homofòbia. L. V. insisteix a "desmarcar-se totalment" de l'acció de Femen, amb qui ni ella ni Novact no han col·laborat mai.

Segons Interior, la detenció de la catalana està relacionada també amb "l'exhibició impúdica" de dos joves marroquins ahir, dimecres, a Rabat, i que també van ser detinguts. El ministeri en proporciona els noms i fins i tot les fotografies.

Per al Marroc, "aquestes maniobres de provocació i assetjament, dirigides per organismes estrangers que violen deliberadament les lleis marroquines, atempten contra els fonaments socioreligiosos de la societat marroquina i contra la moralitat pública". Per això, són actes "inadmissibles per a la societat marroquina, sense distinció", s'afegeix en el comunicat, en referència a la gran reprovació social que té l'homosexualitat.

L'article 489 del Codi Penal marroquí castiga amb penes de fins a tres anys de presó a qui cometi "actes contra natura amb individus del seu mateix sexe", i en l'actual avantprojecte governamental de reforma del Codi aquesta pena no variarà; al contrari, les multes que hi van associades es multiplicaran per 20.

Precisament, Stefan Olsdal, el baixista de la banda britànica Placebo, va aparèixer en un concert aquesta setmana al Marroc amb un 489 pintat sobre el seu pit despullat i guixat amb una creu per denunciar la discriminació dels homosexuals al país musulmà.

stats